Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vásárhelyi laktanyanap

Szöveg: Búz Csaba főtörzsőrmester |  2011. október 13. 12:21

A Katonai alapismeretek tantárgy iránti érdeklődés felkeltése volt a célja annak a laktanyanapnak, amelyet az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében rendeztek a napokban. Az idei tanévben ugyanis a Hódmezővásárhelyi Integrált Szakképző Központ Szakiskola és Szakközépiskola (HISZK) Gregus Máté Tagintézményében elindult a KatonaSuli program.

A Zrínyi Miklós laktanyában közel száz tizedik osztályos tanuló számára tartották meg a bemutató foglalkozásokat, mégpedig az iskolában a 11. évfolyamtól választható Katonai alapismeretek tantárgy népszerűsítése érdekében.

A program a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar műsorával kezdődött, az indulókból és könnyűzenei művekből álló műsort a dandár komendáns szakaszának fegyveres alaki bemutatója követte.
Ezután a diákok megkezdték a laktanyabejárást. Az egyik helyszín a Csapatmúzeum volt, ahol az alakulat történetével ismerkedhettek meg, majd a katonák mindennapi életének szemléltetéseként a 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóalj épületét és a benne zajló tevékenységeket láthatták. 

A harc- és gépjármű, illetve a fegyverzet-technikai bemutatón az alakulatnál rendszeresített számos katonai eszközzel találkoztak a diákok. A missziós felkészítést segítő homokszínű és komoly páncélzattal rendelkező Hummer azonnal elnyerte mindenki tetszését.

A diákokat kísérő tanárok, illetve osztályfőnökök remélik, hogy az új tantárgy a nevelés szempontjából fegyelmet hoz majd az iskola mindennapi életébe. Elmondták: a szülők már kaptak előzetes tájékoztatást a KatonaSuli programról, a gyerekek azonban még nem igazán tudják, hogy mivel szeretnének foglalkozni. Ezért volt hasznos ez a nap, hiszen így ők is betekinthettek a katonák életébe.