Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Őszi üzemmódban Szentendre

Szöveg: Dr. Varga József |  2011. szeptember 15. 9:23

A gyakran kánikulai nyári hónapok sem teltek kemény kiképzési feladatok nélkül az MH Központi Kiképző Bázison (MH KKB), de az ősz igazi nagyüzemnek számít Szentendrén.

Alig néhány nappal a három hónapos, egységes katonai alapkiképzését ünnepélyes katonai esküvel befejezett szerződéses katonák kibocsátása után, szeptember 13-án újabb hatvan „újonc" katona kezdte meg szolgálatát Szentendrén. Ezzel megközelítően teljes kapacitással dolgozik a bázis, ugyanis a Mecséri János Kiképző Osztálynál egyidejűleg vesz részt alapkiképzésen 126 honvédtiszt-jelölt, száz tiszthelyettes jelölt és hatvan szerződéses legénységi állományú katona.

A három állománycsoport részére vezetett egységes katonai alapkiképzés mellett jelenleg zajlik a kéthetes NATO C-IED kiképzés, és szeptember 19-én – az MH KKB megalakulása óta első alkalommal – a nem katonai tanintézetben végzett tisztek rövidített alapkiképzése kezdődik meg.
A bevonuló katonákat a bázis kijelölt állománya a kialakított rendnek megfelelően fogadta, elsőként a regisztrációra került sor, majd választott katonai szervezetükkel való szerződéskötés következett. A kiképző tiszthelyettesek segítségével a körlet elfoglalása és az orvosi vizsgálat – beleértve a drogszűrést – után a felszerelés felvételezésével fejeződött be a „katonává válás" első mozzanata.

Másnap Mikusi Zsolt ezredes, az MH KKB parancsnoka köszöntötte a katonákat a bázison, amely három hónapig az otthonukat jelenti, és elmondta parancsnoki követelményeit, amelyek szükségesek a katonai szervezetbe való zavartalan beilleszkedésükhöz és katonai pályájuk megalapozásához.

Ezzel megkezdődött a 14 hetes alapkiképzés, amely majd együttes, ünnepélyes eskütétellel zárul november 25-én.

Fotó: A szerző felvételei