Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Őszre elkészül a Honvédelmi Sportközpont Újfehértón

Szöveg: Galambos Sándor | Fotó: a szerző felvételei |  2021. június 4. 20:54

A terveknek megfelelő ütemben halad a Honvédelmi Sportközpont építése Újfehértón. Erről dr. Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke, dr. Nébald György, a szövetség alelnöke, dr. Simon Miklós, a térség országgyűlési képviselője és dr. Hosszú József polgármester helyszínbejárás keretében június 4-én személyesen is meggyőződtek.

Újfehértó (3)

Újfehértón már szerkezetkész állapotban van a Honvédelmi Sportközpont épülete, az ősz folyamán az elsők közt fejeződhet be az építése. További négy város - Baja, Balassagyarmat, Szarvas, Szigetvár - sportközpontjai is hamarosan elkészülnek, további tizenegy helyszínen pedig csak az építkezés megkezdéséhez szükséges engedélyekre várnak a beruházók. Ezeknek a multifunkcionális szabadidős sportlétesítményeknek kiemelt társadalmi célja a rendszeres testmozgás népszerűsítése, a honvédelmi szempontból hasznosítható tudás önkéntes alapon, szervezett keretek között történő megszerzése. A létesítmények a hazafias és honvédelmi nevelésen túl, közösségi térként is funkcionálnak majd.

Alkalmasak lesznek a szabadidős tevékenységként űzött sportlövészet széles körű megismertetésére és biztonságos, szervezett keretek közötti gyakorlására, valamint a honvédelmi szempontból is kiemelten fontos sportágak – küzdősportok, vívás, technikai sportok – edzéseire, vagy akár elsősegélynyújtás és tájékozódási ismeretek oktatására is. Ugyanakkor helyszínt biztosítanak majd a Honvédelmi Sportszövetség programjainak, valamint a honvédelmi neveléshez kapcsolható közösségi rendezvényeknek is.

Újfehértó (5)

A helyszíni bejárást követően Simicskó István sajtótájékoztató keretében hangsúlyozta az épülő sportközpontok majdani szerepét a fiatalok hazafias honvédelmi nevelésében, a jövő kihívásaira történő felkészülésükben. „A magyar fiatalok nevelésére épül ez az intézmény. A honvédelmi és hazafias nevelés ugyanis nem egy túlzó, pátoszos fogalom, és nem is nacionalista, soviniszta oktatás, hanem a szülőföld, a haza szeretetére nevelés. Nem másokkal szemben határozzuk meg a nemzeti identitástudatunkat, hanem önmagunkért. Tisztelve a múltunkat, a történelmünket, nagyjainkat és elődeinket. Erre a tiszteletre kell nevelnünk gyermekeinket és unokáinkat” – hangsúlyozta a Honvédelmi Sportszövetség elnöke, aki a fenti gondolatok jegyében, a nemzeti összetartozás napja alkalmából arra is emlékeztetett, hogy a legnagyobb krízisben, válságban is az alkotás, az építés az elsődleges feladata a nemzetnek.

Újfehértó (11)

Délután a hazafias honvédelmi nevelés egyik igencsak látványos gyakorlati formáját is megnézhették a Honvédelmi Sportszövetség vezetői. A Bátrak Ligája versenysorozat keretében ugyanis nyolc csapat, Debrecen, Berettyóújfalu, Újfehértó, Biri és Nyíregyháza diákjai versenyeztek a legjobbaknak járó elismerésekért.

Kapcsolódó cikkek