Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ötezres leépítés az orosz flottánál

Szöveg: Háború Művészete |  2009. március 7. 10:50

Úgy tűnik, a világszerte tapasztalható elbocsátási hullám nem kíméli az Orosz Haditengerészetet sem. A karcsúsítást azonban ezúttal nem kizárólag a gazdasági válság generálja, hanem az orosz fegyveres erőket érintő általános személyi állomány csökkentés és megújulás része.

A tervek szerint a jelenlegi 1,2 millió főről a következő évtized első harmadáig 1 milliósra csökkentik a fegyveres erők létszámát. Első lépcsőben a Csendes-óceáni Flottának kell megválnia ötezer embertől, melyet vélhetően részben nyugdíjazással érnek majd el.

Az Északi Flotta után a Csendes-óceáni Flotta rendelkezik a legtöbb alakulattal és a legnagyobb személyi állománnyal az orosz haditengerészeten belül. A jelenlegi 240 különféle alakulatot 2016-ig 123-ra kívánják redukálni, csökkentve a vezetési szintek számát és az adminisztrációt, ugyanakkor növelve a hatékonyságot és az átláthatóságot.
Az orosz stratégák reményei szerint a haderő kompaktabb, jobban felszerelt és könnyebben vezethető lesz a modernizációt követően. A jelenlegi struktúrában alkalmazott katonai körzet – hadsereg – hadosztály – ezred szinteket meg kívánják változtatni, a körzetek a hatalmas ország földrajzi adottságai miatt megmaradnak, azonban áttérnek a korszerűbb és rugalmasabb bevetési parancsnokság – dandár szintekre.
Érdekes és kapcsolódó adat, hogy a Szovjetunió fennállása idején 4,5 millió katona szolgált békeidőben is a fegyveres erők kötelékében.