Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ötödik generációs harci gép a 2010-es RIAT-on

Szöveg: JETfly |  2010. május 17. 8:22

A repülőnapok szerelmesei bizonyára már tudják, hogy a 2010. július 17-18. között megrendezendő Royal International Air Tattoo-n tiszteletét teszi a világ első, szolgálatban álló ötödik generációs harci gépe, az F-22. A Raptor a 2008-as RIAT-ra is hivatalos volt, de akkor a szigetország hírhedt időjárása megakadályozta a várva várt fairfordi bemutatkozást.

2008-ban – Európában először – július 12-én és 13-án repülte volna bemutatóját az amerikai harci gép a fairfordi közönségnek, de a rendezvényt megelőző napokban lehullott nagy mennyiségű csapadék lehetetlenné tette a RIAT biztonságos lebonyolítását, ezért a szervezők törölték a repülőnapot. Az ezt követő farnboroughi szakkiállítás azonban kis kárpótlásként szolgálhatott, hiszen a gép egy 12 perces demo-val bizonyította egyedülálló képességeit. A két évvel ezelőtti csalódottság ellenére a Raptor idén is ellátogat a RIAT-ra, a szakmai és a laikus közönség legnagyobb örömére. A szervezőbizottság részéről Robert Windsor nyilatkozott: „A repülőnapokon igazi kuriózumnak számító F-22-es a katonai repülés egyik ékköve, ami júliusban ismét tiszteletét teszi Európában. Kétség sem férhet hozzá, hogy a 7 és fél órásra tervezett dinamikus bemutatók sorának üde színfoltja lesz az amerikai harci gép bemutatója."

2008-ban elmaradt a RIAT, azonban a pénteki napon lerepült egy gyakorló programot a Raptor

A kiemelkedő jelentőségű fairfordi RIAT-on várhatóan idén is garantált lesz a többszázezres látogatói létszám, hiszen a közel 300 darab résztvevő repülőgép mellett megünneplik a „Battle of Britain" 70. évfordulóját is. A statikus és dinamikus bemutatókon kívül számos egyéb rendezvény is színesíti majd a 2010-es RIAT-ot. Az eddigi fairfordi repülőnapokon összesen már 51 ország képviseltette magát, júliusban azonban ez a lista is tovább bővül, hiszen 52-dik nemzetként Srí Lanka is képviselteti magát egy Antonov An-32B katonai szállítógéppel. 2006-ban 50-dik nemzetként Pakisztán, míg tavaly, 51.-ként a sorban Algéria légiereje debütált.

A hosszú listából szemezgetve – a teljesség igénye nélkül – az alábbi repülőgépeket tekinthetik meg a helyszínre kilátogatók: az Egyesült Államokból az F-22 Raptor mellett, az F/A-18E/F Super Hornet, C-17A Globemaster III, KC-135R, C-130H Hercules típusok, továbbá belga F-16-os, francia Mirage 2000-es, német Tornado és P-3C Orion, lengyel C-295 és Szu-22, román C-27J Spartan és MiG-21-es, ománi C-130H Hercules, holland F-16-os, új-zélandi B757-200, szlovák L-39ZA, Srí Lanka-i An-32B, svéd Gripenek, svájci F-5E Tiger, a britek részéről pedig – többek között – Harrierek, a Red Arrows kötelék, Spitfire-ek, Tornadok, Typhoonok, Lynx és Merlin helikopterek színesítik majd az idei RIAT-ot.