Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Otthon nem vagyok hadvezér”

Szöveg: Kánya Andrea |  2010. március 31. 9:00

Volt már Jézus, Fantom, Ferenc József, Koppány és Dobó István is, mostanában pedig Zrínyi Miklósként tűnik fel Szigetváron: Sasvári Sándor színészi karrierje mellett lovassportban is jeleskedik – saját farmján neveli lovait és díjugrató versenyeken indul Saturn nevű lovával. Interjú.

A Zrínyi 1566. című musical 2009 őszén került bemutatásra. Számos történelmi személyiséget eljátszott már, mi jutott eszébe, mikor megtudta, hogy Zrínyit kell megformáznia?

Valamikor tavasszal megkeresett Moravecz Levente színész-rendező, aki 9 évet dolgozott ezen a művön, adott egy CD-t, amit a kocsiban hallgattam. Azonnal megfogott a zene és dalszövegek stílusa, így elvállaltam a szerepet. Horváth Krisztián és Balásy Szabolcs írta a musical–opera zenéjét és mondhatom, egy remekművet alkottak. Óriási siker övezte a bemutatót és remélhetően sokan láthatják még a jövőben. A tehetséges társulat kifejezetten erre a darabra állt össze. A kiváló szereposztásért pedig a darab író-rendezője, Moravetz Levente a felelős: Feke Pál, Csengeri Attila, Vermes Tímea,

1595899249
Beleznay Endre, Dévényi Ildikó, Kelemen Csaba, Blaskó Balázs és még sokan mások szerepelnek a musicalben. Ezek között a művészek között óriási lehetőség és felelősség is egy ilyen személyiséget, Zrínyi Miklóst mint főszereplőt megformálni. Szerencsére az életemben sok olyan szerepet alakíthattam már, amelyekben meg tudtam mutatni egyes történelmi személyiségek, hadvezérek pozitív vagy adott esetben ,negatív tulajdonságait. Ez alkalommal egészen különleges pluszt adott a szerep megformálásához és átéléséhez valamint az egész előadáshoz, hogy Szigetváron játszottuk a darabot, mégpedig azon a helyszínen, ahol 440 éve a kirohanás történt.

Mi volt a legfontosabb, amit Zrínyi Miklós megformálásához észben tartott a hadvezérről?

Minden szerephez fel kell készülni és bele kell mélyedni. De hozzáteszem, nem vagyok a Sztaniszlavszkij-módszer lelkes híve, tehát mikor Zrínyit alakítom,
otthon nem vagyok hadvezér. Óriási hadi tettet hajtott végre Zrínyi Miklós gróf, és ezzel a cselekedetével egész Európát megmentette a török veszedelemtől az élete árán: az önfeláldozás, a hazaszeretet fontos jellemzői voltak, és horvát létére – tudjuk, hogy milyen történelmi körülmények között, a három részre szakadt Magyarországon – vállalta a halált.

Melyik történelmi személyiség volt a kedvenc szerepe?

A történelem és az életem, valamint művészi pályám szempontjából is a Jézus Krisztus Szupersztár címszerepe volt a legkedvesebb. Meghatározó élmény volt a Mária Evangéliuma című előadás is, mely szintén nagy hatással volt rám. Ezt is magyar szerzők hozták létre: Müller Péter, Müller Péter Sziámi és Tolcsvay László írták, és hosszas keresgélés után ebben a darabban is rám osztották Jézus szerepét – sokszor élhettem át ezt a csodát is a Madách Színház színpadán. Napjainkban pedig éppen Dobó István szerepét játszom a Győri Nemzeti Színházban. Az Egri csillagok bemutatója decemberben volt, és már harminc előadáson vagyunk túl, ami egy vidéki színháznál eléggé szép előadásszámnak számít. Nagy boldogsággal tölt el, hogy rengeteg fiatal jön el megnézni az előadást, és bár kötelező olvasmány, a színházi adaptáció különleges élménnyel ajándékozza meg őket.

Koppány szerepében is feltűnt még annak idején az István, a királyban.

Így van, ez is egy emlékezetes számomra. Vikidál Gyula barátom lemondott egy előadássorozatot, és felhívott Koltai Gábor, hogy ugorjak be Gyula helyett. Volt három napom arra, hogy megtanuljam és bepróbáljam a szerepet. Később sokszor játszottam, felléptünk a Sevillai Világkiállításon, de a dunaszerdahelyi előadás is nagyon szép emlék számomra. A Margit-szigeten is volt alkalmam
pár előadásán szerepelni. De azt azért mindenképpen hangsúlyoznom kell, hogy Magyarországon Koppány Vikidál Gyula.

Sasvári Sándor neve nem csak a musicallel, de a lovakkal, a lovas színházzal is évek óta összekapcsolható.

Négy éves korom óta vonzódom a lovakhoz. Hat évesen kezdtem el lovagolni a nemzeti lovardában, és azóta tart a szerelem. Azért is költöztem Pest környékére, hogy családommal együtt hódolhassunk szenvedélyünknek. Lovas klubot irányítok, felnőttek és gyerekek egyaránt járnak hozzánk lovagolni. Tenyésztek is lovakat, és 1987 óta aktív díjugrató versenyző vagyok. Éppen most kezdődik a szezon, április 3-án lesz az első díjugrató verseny, amelyre teljes erővel készülök Saturn nevű lovammal.
A lovas színház pedig valóban az én nevemhez fűződik, legalábbis ami a lovon való éneklést illeti. Kitaláltam egy színházi produkciót, ami sajnos még azóta sem jött létre, ám mostanra már többen is foglalkoznak ezzel az új műfajjal.
A Mátyás Király Sümegen című dramatizált lovagi játékunk bemutatója az én főszereplésemmel tavaly negyvenszer volt látható Sümegen – idén pedig harminc alkalommal tekinthetik meg az érdeklődők. Ehhez természetesen jó kondícióban kell tartanom magam – és én mindent megteszek ennek érdekében.

Idén milyen darabban láthatjuk még?

A Mátyás Király Sümegen című darabot júliusban és augusztusban játsszuk majd, az Egri Csillagok pedig folyamatosan megy az Győri Színházban, teltházzal. A Jézus Krisztus Szupersztár új bemutatója a Madách Színházban szeptember 18-án lesz, ám ebben nem Jézus szerepében tűnök fel. Szirtes Tamás igazgató úr ,Pilátus szerepére kért fel. Talán nem árulok el nagy titkot, hogy nagy vágyam – ahogyan Tamásnak is – hogy az Operaház fantomja

folytatását elhozzuk Magyarországra –a tárgyalások már folynak, remélem hamarosan többet is elárulhatok majd.