Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pakisztán kérlelhetetlen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. november 30. 9:43

A pakisztáni hadsereg szerint szándékos agresszió volt az a hétvégi NATO-támadás, amelyben 24 pakisztáni katona meghalt – közölte november 29-én, kedden helyi újságírókkal egy tábornok.

Asfak Nadím szerint még vita folyik arról, hogy együttműködjenek-e az afganisztáni-pakisztáni határon szombat hajnalban történt incidens amerikai vizsgálatában.

A támadás miatt Pakisztán kedden bejelentette, hogy nem vesz részt az Afganisztánról szóló jövő heti bonni nemzetközi konferencián. „A kabinet megerősítette, hogy Pakisztán támogatja Afganisztán stabilitását és békéjét, s azt is, hogy fontosnak tartja az afgán irányítással végbemenő megbékélést. Pakisztán szeretné, ha a tanácskozás sikeres lenne, de a körülményekre való tekintettel úgy döntött, hogy nem vesz részt a tanácskozáson" – áll a döntésről kiadott közleményben.

Angela Merkel német kancellár közölte, hogy megérti a döntés indokait, de reméli, hogy Pakisztán az értekezlet december 5-ei kezdetéig felülvizsgálja álláspontját.

A pakisztáni őrállások elleni helikopteres támadás eddigi amerikai vizsgálata szerint lehetséges, hogy a határtérségben tevékenykedő tálibok szándékosan idézték elő az incidenst. Támadást intéztek egy amerikai-afgán járőr ellen, majd sietve visszavonultak, s a járőr által segítségül hívott helikopterek tévedésből támadták a pakisztáni állásokat.