Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pakisztán kínai Z-9-es helikopterekkel vadászik a tengeralattjárókra

Szöveg: JETfly |  2009. október 7. 10:15

Kína a napokban szállított le 6 darab Z-9 típusú helikoptert Pakisztánnak, melyek elsődleges feladata a tengeralattjárók elleni hadviselés lesz. Ez azt jelenti, hogy a helikopterek fel vannak szerelve radarral, hanglokátorral és könnyűsúlyú torpedókkal.

A Z-9EC modellre valószínűleg függeszthető lesz egy új, levegőből indítható hajó elleni rakéta, a TL-10, amit Kína a múlt évben mutatott be, és kifejezetten a Z-9 haditengerészeti helikoptereihez fejlesztett ki.

A TL-10 rakétát Iránnal együttműködve fejlesztették ki, súlya 113 kg, robbanófeje pedig közel 30 kg. A rakéta körülbelül 18 kilométeres hatósugárral rendelkezik. A TL-10 néhány éve van használatban, és a legutolsó változatáról, a TL-10C-ről az a hír járja, hogy fedélzeti radaron alapuló fire and forget tűzvezető rendszerrel rendelkezik A TL-10 rakéta képes megsemmisíteni az 500 tonnánál kisebb hajókat, de a nagyobb hajókra is komoly veszélyt jelenthet.

A Z-9 helikopter a francia AS 365N Dauphin licensz alapján készült változata. Ez egy 4 tonnás forgószárnyas, 2 tonna hasznos teherrel. Kína több mint 200 darabot gyártott a Z-9 típusból, és ezekből számos darab lett felszerelve 23 milliméteres ikercsövű gépágyúval, torpedókkal, harckocsi elleni rakétákkal és levegő-levegő rakétákkal. A Z-9D verzió 4 darab TL-10 rakétával van felfegyverezve, míg a Z-9EC típusún ezek helyett tengeralattjáró elleni rakéták kaptak helyet.