Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

India új partnert keres

Szöveg: JETfly |  2009. október 7. 10:25

India úgy döntött, hogy új, külföldi partnert keres Light Combat Aircraft (LCA), ismertebb nevén HAL Tejas hajófedélzeti modifikációjának kifejlesztéséhez. Korábban erre a célra az amerikai Lockheed Martin konzorcium volt a kiszemelt, azonban a cég az amerikai kormány engedélyének hiányában nem tud részt venni a projektben.

Az indiai katonai vezetés elmondta, hogy mivel az amerikai gyártó nem tudta a megadott határidőre beszerezni az engedélyeket, nem volt más választásuk mint, hogy új partnert keressenek. Az előzetes tervek szerint a Lockheed Martin cég szaktanácsadó csoporttal segíti az új repülőgép fejlesztését.

Az indiai védelmi minisztérium egy magas beosztású képviselője elmondta, hogy nyugati országokban keresik a Lockheed Martin cég utódját, hogy a program ne szenvedjen késedelmet. A Lockheed Martin konzorcium indiai képviselői nem kommentálták a hírt.

Az indiai hadsereg a hajófedélzeti repülőgépet saját fejlesztésű repülőgép-hordozóján kívánja alkalmazni a jövőben, melynek építése ez év februárjában kezdődött meg a Cochin városában található állami hajóépítő bázison. A külföldi szakértők segítségével többek között mintegy 500 kilogrammal kívánják csökkenteni a leendő repülőgép tömegét, és új futóművet kívánnak kifejleszteni, amely bírja a repülőgép-hordozóról történő üzemelést.