Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar-német katonai kapcsolatok: szoros együttműködés

Szöveg: honvedelem.hu |  2009. október 7. 10:46

Vadai Ágnes, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára meghívására hazánkban tárgyalt Rüdiger Wolf német védelmi államtitkár. A magyar és a német honvédelmi tárca együttműködése rendkívül sokrétű, és az elmúlt húsz évben több területen is hatékonyan fejlődött.

Katonáink a NATO szervezeteiben és több nemzetközi békeműveletben együtt szolgálnak, rendszeresek a felső vezetői és szakmai szintű találkozók egyaránt. A két haderő között évek óta működik a cseretisztek intézménye, aminek keretében az egymás országában szolgáló tisztek teljes értékű beosztást látnak el a másik fél katonai szervezeténél.

A tárgyalások során Dr. Vadai Ágnes és vendége áttekintették a kétoldalú katonai kapcsolatok aktuális kérdéseit, fejlesztési irányait, megvitatták a két ország missziós szerepvállalását Afganisztán és a Nyugat-Balkán vonatkozásában, a békeműveletekben szerzett tapasztalatok megosztásának lehetőségeit.

Hazánk és Németország között több megállapodás tervezete áll kidolgozás alatt, mint például a magyar katonák németországi gyakorlatokon való részvételét szabályozó, a NATO SOFA-hoz kapcsolódó ún. Visiting Forces Agreement, vagy az afganisztáni logisztikai támogatás feltételeit tárgyaló Technikai Megállapodás.

A magyar és a német honvédelmi tárca államtitkárainak megbeszélésén szóba került a készülő NATO Stratégiai Koncepció is. A tárgyaló a felek egyetértettek abban, miszerint a kidolgozandó dokumentumnak olyan formát kell ölteni, hogy a tagországok társadalmai világos képet kapjanak a szervezet helyéről, szerepéről az euro-atlanti és a globális biztonsági struktúrában, valamint megismerjék a Szövetség jövőképét is.

1595892051

Fotó: Galovtsik Gábor