Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pakisztán visszautasítja a légitámadást magyarázó washingtoni jelentést

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. december 23. 20:32

A pakisztáni hadsereg visszautasítja annak az amerikai vizsgálatnak az eredményét, amely szerint mindkét fél hibái következtében halt meg 24 pakisztáni katona egy novemberi légitámadásban.

A december 23-án, pénteken közzétett reagálás leszögezi: a pakisztáni katonák semmiféle hibát nem követtek el, az amerikai légitámadás pedig szándékosan végrehajtott agressziós lépés volt. A hadsereg „nem ért egyet az USA/NATO-vizsgálatnak a sajtóban megjelent megállapításaival… A vizsgálati jelentés igen kevés tényt tartalmaz" – áll az iszlámábádi közleményben.

A szöveg utal arra, hogy a pakisztáni haderő részletes választ fog adni, mihelyt illetékesei kézhez kapják az amerikai dokumentumot.

A hadsereg első reagálása azt mutatja, hogy a jelentés aligha fog hozzájárulni a két ország közötti feszültség csökkentéséhez, ami aggasztó dolog Washington számára. Pakisztán közreműködése ugyanis létfontosságú a szomszédos Afganisztánban vívott háború sikere szempontjából.

A novemberi támadás hatására olyannyira megromlott Pakisztán és az Egyesült Államok viszonya, hogy arra ritkán volt példa. Az ázsiai ország hatóságai nem voltak hajlandók részt venni az amerikaiak által indított vizsgálatban.