Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pakisztánba vezetnek a mumbai merénylet szálai

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. november 30. 10:32

A jelek arra utalnak, hogy Pakisztánban kaptak kiképzést azok a terroristák, akik végrehajtották a Mumbait lángba borító merényletsorozatokat. Iszlámábád higgadtságot kért Újdelhitől; az indiai hatóságok körültekintő vizsgálatot ígérnek, és egyértelművé tették, hogy semmiképpen sem a pakisztáni kormányzatot vádolják a történtekkel.

Pakisztánban kaptak kiképzést azok a terroristák, akik kitervelték és végrehajtották az egész világot sokkoló mumbai merényletsorozatot – jelentette szombaton a Times Now angol nyelvű indiai hírtelevízió. A Laskar-i-Taiba (Igazak Hadserege) nevű, szélsőséges iszlamista szervezet két titkos táborában történt a felkészítés. A jelentés szerint ezt vallotta kihallgatásán a terrorcsoport őrizetbe vett tagja, egy bizonyos Azam Amir Kaszav. Karacsiból kiindulva keltek át a tengeren és jutottak el az indiai Gudzsarát állam partvidékéhez. Továbbhaladásukhoz hatalmukba kerítettek egy indiai halászhajót, megölve a legénység tagjait. Mumbai partjainak közvetlen közelében felfújható gumicsónakokra szálltak át a halászhajóról, átrakodták a fegyvereket és a lőszereket is. A Times Now szerint az volt a terroristák fő elgondolása, hogy felrobbantják a Tádzs Mahal hotelt, és elegendő nagy hatóerejű robbanóanyaguk volt ahhoz, hogy romba döntsék vele az épületet. Arról nem szólt a jelentés, hogy miért nem hajtották végre ezt a tervüket.

Pakisztán eközben azt kérte Indiától, hogy ne reagálja túl a mumbai merényleteket, és ígéri, hogy a legnagyobb komolysággal jár el, ha bizonyítékot találnak pakisztániak részvételére a bűncselekményben. Aszif Ali Zardari pakisztáni elnök erről az indiai CNN-IBN televízióban beszélt szombaton. “Bárkik is álljanak az indiai nép ellen elkövetett primitív és brutális tett mögött, céljuk az volt, hogy bosszúállást provokáljanak ki (…) Nekünk, önöknek és a nemzetközi közösségnek fölül kell emelkednie ezen, és tartózkodnunk kell a túlzó reagálástól" – mondta. Zardari az interjúban megígérte, hogy a legszigorúbban jár el, ha a bizonyítékok Pakisztánra nézve terhelőek lennének. Az indiai hatóságok nem a pakisztáni kormányt vádolják – hangsúlyozták újdelhi források. Õk csak gyanakodnak arra, hogy Pakisztánban lévő csoportok lehetnek a felelősök.

George Bush amerikai elnök szombaton az Egyesült Államok részvétéről biztosította Indiát a mumbai merényletek miatt, és felajánlotta támogatását az események kivizsgálásában. “Nem a terroré lesz az utolsó szó" – mondta az elnök a Fehér Ház kertjében, ahová Camp Davidből érkezett helikopteren. Bush közölte, hogy szombaton megbeszélte az ügyet külügyminiszterével, a nemzetbiztonsági stábbal és videokonferencia révén másokkal, köztük Indiában szolgáló amerikai diplomatákkal. “Az Egyesült Államok teljes támogatását ígérjük, midőn India kivizsgálja a támadást, az igazságszolgáltatás elé viszi a bűnösöket, fenntartván demokratikus életformáját" – mondta az elnök, miután kiszállt a gépből. Közölte azt is, hogy Barack Obama megválasztott elnököt folyamatosan tájékoztatták a szerdán kezdődött támadássorozatról.

1595882111
 

A közel kétszáz halálos áldozattal járó mumbai terrortámadások miatt benyújtotta lemondását vasárnap az indiai belügyminiszter – közölték kormányzati források. A tájékoztatás szerint Sivradzs Patil jelezte, hogy erkölcsi felelősséget vállal a történtekért. Egyelőre nem tudni azonban, hogy Manmohan Szingh miniszterelnök elfogadta-e a lemondást. A minisztert a sajtóban leginkább azért érték bírálatok, mert nem tudta szavatolni a belbiztonságot, csődöt mondott a hírszerzés, valamint a belbiztonsági erők későn reagáltak a két legismertebb indiai luxusszállódában és az ország pénzügyi központjának tekintett Mumbai más helyszínein végrehajtott terrortámadásokra.

Mahárástra szövetségi állam kormányának szóvivője vasárnap jelentette be, hogy nem 195, hanem 174 halálos áldozata volt a mumbai (bombayi) terrorcselekményeknek a legfrissebb hivatalos adatok szerint. Az okozta a tévedést, hogy néhány holttestet kétszer számoltak – mondta Busan Gadzsrani. Ez az adat sem tekinthető azonban véglegesnek, mert a támadások egyik helyszínének, a Tádzs Mahal szállodának az átkutatása még folyamatban van – tette hozzá. A helyi idő szerint szerda este kezdődött, közel hatvan órán át tartó terrorcselekmények sebesültjeinek számát, korábban háromszázra becsülték, a legújabb információk szerint 239 a sérült. A luxusszálló tulajdonosa a CNN amerikai hírtelevíziónak ugyanakkor azt nyilatkozta, figyelmeztették a Tádzs Mahal szállodát egy terrortámadás lehetőségére. Az értesülések alapján szigorúbb biztonsági előírásokat vezettek be, de röviddel a hotelben és kilenc másik helyszínen elkövetett támadások előtt ismét enyhítették azokat – mondta Ratan Tata, a szállodát birtokló Tata vállalatcsoport elnöke. Azt, ami történt, a szigorított biztonsági intézkedések sem akadályozhatták volna meg – jelentette ki az üzletember.

A Le Figaro című konzervatív párizsi lap szombati számában úgy vélte, hogy a Mumbai (Bombay) ellen elkövetett terrortámadások az al-Kaida kézjegyét viselik magukon: “Bombay-t szemelték ki, mert a várost “India New Yorkjának" nevezik. Bombay-jel együtt a modern Indiát, ezt a gazdaságilag nagyon sikeres demokráciát akarják káoszba sodorni. A helyi sajtó párhuzamokat von a mostani támadások és a manhattani ikertornyok lerombolása között (…) A Bombay elleni támadással a terroristák talán abban is reménykedtek, hogy a pakisztáni demokratikus kormányt is eltalálják. ‘India szeptember 11-jével’ mindenekelőtt és első ízben Barack Obama megválasztott amerikai elnök ellen intéznek kihívást, mivel Obama azt ígérte, hogy a terroristákat nemcsak Afganisztánban, hanem Pakisztánban is legyűrik".

1595882111