Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pakisztáni légicsapás

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 31. 17:34

Pakisztáni harci gépek a tálib szélsőségesek állásait támadták május 31-én, kedden az ország északnyugati részén fekvő Orakzai törzsi területen, a légicsapásban tizenhét lázadó meghalt, hat pedig megsebesült – közölte egy kormányzati tisztségviselő. A légicsapást egy nappal azután hajtották végre, hogy egy helyi lap azt írta, Pakisztán légi- és szárazföldi hadműveletet indít az ország törzsek uralta északnyugati részén, Észak-Vazirisztánban, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet és a szélsőséges tálibok egyik legjelentősebb fellegvárában.

„Információink voltak arról, hogy a lázadók támadásra készülnek, ezért megtámadtuk őket" – mondta az akcióról egy magas rangú helyi tisztségviselő.

Az újabb hadműveleteket az is indokolja, hogy Pakisztán elkötelezettsége a szélsőségesek elleni harcban megkérdőjeleződött, amikor kiderült, hogy az al-Kaida alapító-vezetője, Oszama bin Laden évekig az országban bujkált. A terroristavezér meggyilkolása után az Egyesült Államok felszólította Pakisztánt, hogy hatékonyabban lépjen fel a lázadók ellen, akik több amerikai, illetve a NATO-hoz tartozó katonai létesítmény ellen intézett támadással torolták meg vezetőjük halálát.

CímkékNATO