Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megölte ausztrál kiképzőjét egy afgán katona

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 31. 18:37

Agyonlőtte ausztrál kiképzőjét május 30-án, hétfőn egy afgán katona Uruzgán tartományban, majd elmenekült – közölték meg nem nevezett tisztségviselők. Az ausztrál kormányfő a hírre reagálva kijelentette kedden, hogy az eset nem csökkenti országa elkötelezettségét afganisztáni szerepvállalásában.

Az afgán katona őrszolgálatban volt együtt a 25 éves ausztrál őrvezetővel egy előretolt bázison, amikor agyonlőtte, majd elmenekült – közölték a tisztségviselők, de arról nem szóltak, ismerik-e az afgán tettének okát. Az afgán hadsereg körözi a gyilkost.

Julia Gillard ausztrál kormányfő kedden a canberrai parlamentben felszólalva azt mondta, az ausztrál közvélemény felháborodással és értetlenül fogadja a hírt, hiszen az ausztrál erők már több száz afgán katonát képeztek ki, s még soha nem fordul elő, hogy bármelyikük az oktatója ellen fordította volna fegyverét. Ausztrália érdeke is, hogy teljesítse misszióját, és hogy Afganisztán „ne válhasson ismét terroristák menedék- vagy kiképzőhelyévé" – tette hozzá.

Hétfőn egy másik ausztrál katona is meghalt Afganisztánban. A 27 éves hadnagy helikopter-balesetet szenvedett. Velük együtt 26 ausztrál katona halt meg Afganisztánban az ország 2001-es megszállása óta. A főleg kiképzési feladatokat ellátó s az amerikai vezetésű nemzetközi koalícióba tartozó (NATO-n kívüli) ausztrál kontingens létszáma jelenleg 1550 fő. Az afgán hadsereg egyik zászlóalját képezik ki arra, hogy át tudja venni az ellenőrzést Uruzgán tartomány felett, ahol a lázadók nagy számban vannak jelen. A tervek szerint amint a zászlóalj kiképzése befejeződik – már talán jövőre -, az ausztrál erőket elkezdik kivonni az országból.