Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pakisztáni offenzíva – a lakosság menekül

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. október 19. 13:21

Hatvan iszlamista harcos halt meg eddig a pakisztáni hadsereg szombaton indított offenzívájában az északnyugati törzsi területen, Dél-Vazirisztánban – közölte a hadsereg. A lakosság menekül a harcok sújtotta övezetből.

A fegyveres erők kiadott közleménye szerint a hadműveletben öt katona vesztette életét, és tizenegy megsebesült. A hadsereg nehéztüzérséggel lőtte vasárnap a tálibok állásait. A nagyszabású offenzíva azért indult, mert a kormány a tálibokat vádolja az egész országra kiterjedő merénylethullámért, amely közel 2300 ember halálát okozta valamivel több mint két év alatt.

A rakétákkal és nehézfegyverekkel szintén rendelkező iszlamisták kemény ellenállást tanúsítottak Sarvangi körzetében, amely a Pakisztáni Tálibok Mozgalmának (TTP) nagy részét alkotó Mehszúd törzsek fő területe. A kormány légiereje a törzsi övezet északi részén támadott több települést, és – egy név nélkül nyilatkozó tiszt közlése szerint – lerombolta a tálibok öt állását.

Százezernél többen menekültek már el a törzsi területről – közölték vasárnap hivatalos források. Vazim Sahid ezredes tájékoztatása szerint a menekülők a szomszédos Tank és Dera Iszmail Hán körzetekben húzódnak meg. – Körülbelül 80 ezren már a hadművelet kezdete előtt elmentek, azóta pedig mintegy 1500 család, vagyis 22 ezer ember távozott az övezetből – tette hozzá.

Az adatokat az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szóvivője, Ariane Rummery is megerősítette. A pakisztáni hatóságok becslése szerint az otthonukat elhagyók száma elérheti majd a 200 ezret is, dacára a Dél-Vazirisztán egyes körzeteiben bevezetett teljes kijárási tilalomnak.

 

CímkékENSZrakéta