Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pakisztáni válasz Indiának az atom-tengeralattjáró miatt

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. július 28. 13:35

Pakisztán bírálta, és a regionális békét veszélyeztetőnek nevezte kedden, hogy India a hét végén vízre bocsátotta első saját gyártmányú atommeghajtású tengeralattjáróját. Iszlámábád ezért bejelentette: ,,megfelelő lépéseket tesz”, hogy fenntartsa a stratégiai egyensúlyt rivális szomszédjával.

“Az, hogy India folytatja mind újabb gyilkos fegyverek gyártását, a térség békéjét és stabilitását veszélyezteti" – olvasható a pakisztáni külügyminisztérium közleményében.

“Pakisztán a dél-ázsiai béke és stabilitás szempontjából alapvető fontosságúnak ítéli a stratégiai egyensúly fenntartását – hangsúlyozza az iszlámábádi dokumentum. – Anélkül, hogy fegyverkezési versenybe bocsátkozna Indiával, Pakisztán megtesz minden szükséges lépést biztonságának megőrzése és a stratégiai egyensúly fenntartása érdekében."

Az Arihant nevű, 85 megawattos reaktorral hajtott és óránként 44 kilométeres víz alatti sebességre képes atom-tengeralattjáró megépítésével India egy igen szűk körű klub tagja lett az Egyesült Államok, Franciaország, Kína, Nagy-Britannia és Oroszország mellett.