Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Panetta: még mindig lehetséges a diplomáciai megegyezés Iránnal

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. január 19. 15:36

Még mindig lehetséges a diplomáciai megegyezés Iránnal – jelentette ki január 18-án, szerdán a Pentagonban Leon Panetta amerikai védelmi miniszter. „Mindig is hangoztattuk, hogy készek vagyunk erre” – mondta Panetta, arra az Iránból származó jelentésre reagálva, amely szerint Barack Obama amerikai elnök közvetlen tárgyalást ajánlott a teheráni vezetésnek.

Az amerikai védelmi tárca vezetője nem bocsátkozott fejtegetésekben az üzenet részleteit illetően, de rámutatott, hogy a diplomácia mindig is követhető megoldás. Panetta ugyanakkor világossá tette, hogy az Egyesült államok az iráni fenyegetésekre kész katonai választ is adni.

Az amerikai kormány nemrégiben levelet intézet Iránhoz, amely figyelmeztetést tartalmazott a Hormuzi-szoros esetleges lezárásával kapcsolatban. Az Egyesült Államok azt javasolta, hogy a két fél építse ki a közvetlen kommunikáció csatornáját.

Victoria Nuland amerikai külügyi szóvivő szerdán kijelentette, hogy a választás a tárgyalásokkal kapcsolatban Irán kezében van, de ehhez az iszlám köztársaságnak bizonyítania kell szándékainak komolyságát, tisztáznia kell nukleáris programját és demonstrálnia a világnak, hogy az nem katonai irányultságú.

Amerikai hivatalos források a CNN-t úgy tájékoztatták, hogy a Teheránba küldött levél nem tárgyalást kért az irániaktól, hanem a közvetlen kommunikációs csatorna létrehozását javasolta annak érdekében, hogy a helyzet eszkalációja esetén ne történjenek félreértések. Az üzenet értésre adta, hogy a Hormuzi-szoros lezárásának kérdése az átléphetetlen „vörös vonalat" jelentené Amerika számára.

Azt forrásai nem közölték a hírtelevízióval, hogy az amerikai levelet pontosan ki írta és kinek címezte.

A Fars félhivatalos iráni hírügynökség Ali Motahari parlamenti képviselőre hivatkozva szerdán az jelentette, hogy „a levél első fele fenyegetéseket tartalmaz, a második pedig felajánlja a párbeszédet".

„A levélben Obama kifejezte készségét a tárgyalásra és a vitás kérdések megoldására" – nyilatkozott Motahari, aki megerősített, hogy a levél tartalmazza a „vörös vonalra" történő utalást.

A levél tartalmáról az illetékes amerikai kormányszervek szerdán nem kívántak hivatalos felvilágosítást adni.