Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A biztonság finn arca

Szöveg: Tamás Tibor |  2012. január 19. 14:23

Finnország nem csupán az „ezer tó”, hanem az „ezer biztonság” országa is. Erről január 18-án, szerdán az újságírók és a meghívott magyar hon- és rendvédelmi szakemberek is meggyőződhettek a gellérthegyi nagykövetségen, ahol az egyik világhírű, harci védelmi eszközöket gyártó finn cég legújabb, különböző fokozatú bevetési és biztonsági eszközeit mutatták be.

A meghívottakat Jari Vilén nagykövet (jobb oldali képünkön) köszöntötte, majd örömmel számolt be arról, hogy folyamatos fejlődés jellemzi a finn−magyar kapcsolatokat, a két állam szövetségesi együttműködését, ami kiváltképpen fontos ilyen kis országok esetében.

A nagyköveti köszöntőt követően Harri Kolu, a finn cég vezetője, illetve Sziráky Klára, egy finn−magyar környezet- és katasztrófavédelmi technológiákkal foglalkozó cég ügyvezetője bemutatta a legújabb – kiképzési, tömegoszlató, túszszabadító és terrorelhárító tevékenység során alkalmazható − küzdő- és védőeszközöket, amelyeket a Helsinkitől száz kilométernyire lévő Forssa városában tervez s gyárt az eredetileg jéghoki-felszereléseket készítő cég. (A profilbővítéssel kapcsolatban elhangzott: besétált egy norvég főtiszt, s érdeklődése nyomán megindult az új generációs termékgyártás…)

A bemutatón az „új év, új fejlesztések"  szlogen jegyében a legújabb alapanyagokat és felszereléseket ismerhették meg a résztvevők. Mint kiderült, ezek a könnyűség, egyszerűség, rejthetőség, viselhetőség, védhetőség, variálhatóság, használhatóság, be- és levethetőség, valamint a higiéniai és klimatikus követelmények szem előtt tartásával, az NIJ amerikai szabvány szerint készültek.

Egyébként valamennyi felszerelés NATO-termékszámot visel, s mindet kipróbálták Finnországban gyakorlótéri körülmények között is, ahol azonnal kiderült, valójában mennyit bírnak ezek az eszközök…

Az új megoldások közül mindenképp említésre érdemes a lövedékálló taktikai mellény: e mindössze 4,5 kilogramm súlyú ruhadarab rendkívüli védelmet nyújt viselőjének a lövések és szúrások ellen. Az úgynevezett könnyű ballisztikai felszerelés könnyű kézifegyverek ellen hatásos, a nehézfegyverek esetében már nem alkalmazható biztonságosan, viszont ezek ellen a kemény panelekből összeállított szett lehet hatékony. Például a TacSAPI elnevezésű modern modell szintén könnyedén viselhető.

Ehhez hasonló a Concealed NIJ level III A típus, a világ legkönnyebb (mindössze 1,8 kilogrammos!) és legjobban rejthető taktikai védőmellénye. A bemutatón elhangzott: a finn tervezők minden szempontot figyelembe vesznek, miközben persze igazodnak a megrendelők igényeihez is.

Külön termékcsaládot képviselnek az ütés- és szúrásálló védőmellények. Ezeket elsősorban a büntetés-végrehajtási intézetekben alkalmazzák szívesen, ám a békefenntartóknak is hatékony védelmet kínálnak. A szetthez alsótestvédő tartozik, ami a kiegészítő acélhálóval együtt használva még inkább ellenálló.

Két további fontos eszköz a tömegoszlatás során alkalmazható védősisak és védőpajzs, amelyek a békefenntartó missziós erők hatékony felszerelését alkotják. Ezek ma már bordázottak, üvegszálasak, traumalappal fölszereltek, hőállóak, variálhatóak… Végezetül pedig bemutatták azokat a gyakorlóruhákat, amelyek a közelharckiképzésben nélkülözhetetlenek.

A védőfelszerelések s más biztonsági eszközök bemutatója a résztvevők kollegiális eszmecseréjével zárult.

  Fotó: Galovtsik Gábor