Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új év – új képesség

Szöveg: honvedelem.hu |  2010. december 28. 12:17

Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága, az MH Támogató Dandárának püspökszilágyi lőterén, december közepén, kihelyezett ülés keretében győződhetett meg az önkéntes védelmi tartalékos rendszer első kiképzett tagjainak felkészültségéről. A bemutató házigazdája dr. Simicskó István parlamenti államtitkár volt.

November 22-én kezdődött meg a rendszer első kétezer-kilencvennégy tagjának felkészítése az objektumok őrzésénél előforduló feladatokra. Az állomány tagjai a jelenlegi őrző-védő szolgálatoktól jelentkeztek az új feladatra; a háromnapos kiképzésüket is a szakmai múltra alapozva tervezték meg. A felkészítés során a szolgálati szabályzat, az alaki kiképzés, a lőkiképzés és az egészségügyi ismeretek szerepeltek a „tananyagban".

A tartalékosok fegyverzete a PA–63-as pisztoly és a Magyar Honvédségnél rendszeresített AK–63 típusú gépkarabély lesz, a pisztoly két, a gépkarabély öt tárral. Téli ruházatuk alapját a 90M egyenruha – csősállal kiegészítve – a nyárit a 2004-ben rendszeresített gyakorló jelenti. Minősített helyzetben – rendkívüli állapot vagy hadiállapot esetén – természetesen málhamellénnyel és gázálarccal is ellátják őket.

A teljes cikket a Magyar Honvéd magazin január 6-án megjelenő új számában olvashatják!