Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Partnerségi együttműködési pályázatot nyert hibrid hadviselés témában az NKE

Szöveg: honvedelem.hu / uni-nke.hu |  2021. október 9. 10:05

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem mint konzorciumvezető az Erasmus+ Együttműködési Partnerség a Felsőoktatásban program keretében 2021 májusában „Interdiszciplináris Oktatás és Tréning a Hibrid Hadviselés területén” (Interdisciplinary Education and Training on Hybrid Warfare) címmel pályázatot nyújtott be. A projekt tervet a Tempus Közalapítvány sikeresnek értékelte, így a program 369.950 euró támogatást nyert.

cyber war

A hároméves projekt végrehajtását a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar és a Nemzetközi Igazgatóság koordinációjával az NKE 2021. november 1-én kezdi meg olasz, izraeli, szlovák, román és skót partnerekkel. A konzorcium egy biztonság- és védelempolitikai tematikájú pályázatot dolgozott ki „Interdiszciplináris Oktatás és Tréning a Hibrid Hadviselés területén” (Interdisciplinary Education and Training on Hybrid Warfare) címmel, amelynek elsődleges célja egy közös oktatási program kialakítása, a partneregyetemek közötti együttműködés elősegítése, innovatív pedagógiai módszerek megosztása egymás között, illetve mindezek által az egyetemek nemzetköziesítésének előmozdítása.

A konzorcium tagjai a következő intézmények:

  • NKE (koordinátor)
  • Italian Army Education and Training Command and School of Applied Military Studies Torinói Egyetem, Torino  (Olaszország)
  • Bar-Ilan University, Ramat Gan (Izrael)
  • Centre for the Study of New Security Challenges, Edinburgh (Egyesült Királyság / Skócia)
  • Nicolau Balcescu Land Forces Academy in Sibiu (Románia)
  • General Milan Rastislav Stefanik Armed Forces Academy, Liptovsky Mikulas (Szlovákia)

A projekt eredményeként három produktumot kell előállítani a partnerekkel szoros együttműködésben:

  • 1. Hibrid hadviselés referenciatananyag (Hybrid Warfare Reference Curriculum)
  • 2. A hibrid hadviselés oktatását segítő módszertan (Teaching methodology for the education, training and simulation of Hybrid Warfare)
  • 3. Hibrid hadviselés MOOC (Hybrid Warfare Massive Open Online Course)

A projekt megvalósítása során, a tartalmi fejlesztésekhez szorosan kapcsolódóan két nemzetközi oktatási eseményre is sor kerül, nevezetesen Izraelben és Szlovákiában, valamint a projektmenedzsment és a megfelelő projekt-promóció érdekében sor kerül hat projekttalálkozóra és ugyanennyi multiplikációs rendezvényre.

Forrás: uni-nke.hu