Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Peking elégedett az amerikai politikusok megnyilatkozásaival

Szöveg: honvedelem.hu/MTI |  2010. március 30. 9:29

Kína nagyra értékeli Barack Obama amerikai elnöknek és más politikusoknak a kínai–amerikai kapcsolatokra vonatkozó legutóbbi „pozitív megnyilatkozásait” – adta tudtul a kínai külügyi szóvivő. „Kína értékeli, hogy az Egyesült Államok megerősíti elkötelezettségét a Tajvannal és Tibettel kapcsolatos kérdésekben” – áll Csin Kang sajtóközleményében.

Megállapítja, hogy Kína és az Egyesült Államok egyaránt befolyásos országai a világnak, s ezért a józan kétoldalú kapcsolatok nemcsak a két nép érdekét szolgálják, de hozzájárulnak az ázsiai és csendes-óceáni térség, valamint a világ békéjéhez, stabilitásához és fejlődéséhez is.

A Hszinhua hírügynökségnek a közleményről beszámoló jelentése kiemeli, hogy az amerikai elnök – amikor az új kínai nagykövet átadta neki Washingtonban a megbízólevelét – kijelentette: az Egyesült Államok arra törekszik, hogy Kínával együtt egy XXI. századi, pozitív, együttműködő és átfogó kétoldalú kapcsolatot építsen.

James Steinberg külügyminiszter-helyettes – helyi idő szerint hétfői – washingtoni tájékoztatóján az Obama-kormányzat eddigi 15 hónapját „rendkívül konstruktívnak" minősítette az amerikai-kínai viszonyt illetően. Utalt arra: tudja, hogy vannak olyan feltételezések, amelyek szerint az elmúlt hónapokban változás állt be az amerikai-kínai viszonyban. Ennek oka az volna, hogy nézetkülönbségek vannak a két ország között Tajvan és Tibet kérdésében, valamint gazdasági, kereskedelmi területen.

Steinberg – kérdésre válaszolva – megerősítette, hogy az „egy Kína" elv a kétoldalú kapcsolatok alapja, s ebben az Egyesült Államok politikája nem változott. Közelmúltbéli pekingi látogatására utalva elmondta: Washington világossá tette, hogy nem támogatja „Tajvan függetlenségét", hanem üdvözli a Tajvani-szoros két partja közötti kapcsolatokban bekövetkezett javulást, s reméli, hogy ez a tendencia folytatódik. Hozzátette: biztosították a pekingi vezetést arról, hogy Tibetet továbbra is Kína részének tekintik, és nem támogatják “függetlenségét".

Peking és Washington között az utóbbi időben nyilvánvalóan feszültté vált a viszony, elsősorban a Tajvannak történő amerikai fegyvereladás, Obama és a dalai láma találkozója, valamint a kínai nemzeti valuta felértékelésének harsány amerikai követelése miatt. A két ország vezetői az elmúlt hetekben delegációkat küldtek egymáshoz a nézeteltérések elsimítására, a mindkét részről vállalható megoldások keresésére.