Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pakisztán további F-16-osokat szeretne

Szöveg: JETfly |  2010. március 30. 9:13

Pakisztán tárgyalásokat kezdeményezett az Amerikai Egyesült Államok illetékeseivel a már korábban megrendelt 18 darab F-16 Block 52-esen túl további 14 db vadászrepülőgép beszerzéséről. A projekt befejezése előreláthatólag 2014-re várható.

Tervek szerint a megrendelt 18 db „Peace Drive I" repülőgépek négyes rajokban érkeznének leendő légi bázisukra, amelyek addig is kiváltanák a jelenleg Törökországban modernizáláson lévő 42 db korábban vásárolt F-16-os vadászrepülőgépet.
Az előzményekhez hozzátartozik, hogy az Amerikai Egyesült Államok ez év elején hagyta jóvá 12 db F-16C, valamint F-16D Fighting Falcon vadászrepülőgép szerződésben meghatározott leszállítását 2010 júniusától kezdődően a pakisztáni légierő számára.

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy az USA az 1990-es években felfüggesztette a Pakisztán által megrendelt F-16-os repülőgépek harmadik, valamint negyedik sorozatának legyártását, mégpedig Pakisztán nukleáris fegyverkezése miatt.

A 40 db F-16A/B repülőgépet a Peace Gate I és Peace Gate II program keretében adták át, azonban a további Peace Gate III, valamint Peace Gate IV név alatt futó programban megrendelt repülőgépeket már nem adták át.

Mindezek mellett Pakisztán 2005-ben szabad utat kapott – köszönhetően Pervez Musharraf tábornok terrorizmus ellenességének, valamint a két ország szövetségének – további F-16-os vadászrepülőgépek megvásárlására, hogy sikeres küzdelmet tudjanak folytatni a terrorizmus elleni harcban.

Amennyiben Pakisztán megkapja a megrendelt mennyiségű F-16-osát, akkor 54 db bevethető repülőgéppel rendelkezne. Pakisztáni katonai szakértők tervei szerint a jövőre nézve légierejük F-16-os flottája, beleértve természetesen a modernizált F-16-os repülőgépeket is, elérheti akár a 79 darabot.