Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Példaértékű volt a magyar helytállás

Szöveg: Kátai Róbert szds. |  2010. június 23. 6:02

Az MH KFOR Kontingens műveleti százada június 21-én ünnepélyes keretek között, sorakozón adta át feladatait a következő váltásnak Camp Nothing Hillben, egyhónapos kihelyezésének befejeztével. A magyar katonákat a Többnemzeti Harccsoport- Dél (MNBG- S) felelősségi területéről érkezett német század váltotta.

A magyar katonák május 24-én vették át a Többnemzeti Harccsoport- Észak (MNBG- N) felelősségi területén található tábort és a területhez tartozó feladatokat az őket megelőző amerikai műveleti századtól. A Popovce település közelében fekvő tábor Koszovó északi, többségében szerbek lakta területén helyezkedik el, annak stratégiailag egyik legfontosabb pontján, a Szerbia és Koszovó közötti első számú határátkelő, az úgynevezett GATE 1 közelében.

Koszovó biztonsága, az újabb összetűzések megelőzése érdekében Camp Nothing Hillben folyamatosan települ katonai erő, minden hónapban újabb század érkezik, a nemzetek egymást rotálva látják el a GATE 1 biztosítását, a járőrözési feladatokat és a tábor őrzésvédelmét.

Az ünnepélyes átadás-átvételen megjelent Eric Bellenger ezredes, az MNBG- N parancsnoka, Davide Di Bartolo ezredes, a magyar század felett diszponáló Többnemzeti Harccsoport- Nyugat (MNBG- W) parancsnoka, Katona Zoltán alezredes, az MNBG- W személyügyi és logisztikai főnöke, valamint Cseklán István őrnagy, az MH KFOR Kontingens parancsnoka.

A felsorakozott magyar és német század, valamint a megjelent vendégek jelenlétében elsőként levonták a magyar zászlót, majd a szolgálatukat most megkezdők a német lobogót vonták fel. Ünnepi beszédében Bellenger ezredes megköszönte az elmúlt egy hónapban elvégzett munkát, hangsúlyozva, hogy a magyar katonák feszes feladatellátása például szolgálhat bármely nemzet katonái számára.

Kifejezetten sűrű, munkával teli időszakot tudhat maga mögött a Virágos-Kis Sándor százados vezette alegység, amelynek az alaprendeltetésből adódó feladatok – GATE 1 biztosítása, QRF szolgálat fenntartása, a tábor őrzésének ellátása, járőrözések végrehajtása – mellett gyakorlatokon is helyt kellett állnia.

A ceremóniát követően – közel 120 kilométeres utat megtéve – a magyar katonák a késő délutáni órákban érkeztek meg állandó állomáshelyükre, a Pec/Pejë városban található Camp Villaggio Italiaba.