Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Phenjan hivatalosan is tárgyalásokat ajánlott

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. január 11. 8:20

Észak-Korea hivatalosan is tárgyalások megkezdését javasolta Dél-Koreának – tudósított hétfőn a KCNA észak-koreai állami hírügynökség. Szöul a javaslatot szinte azonnal elutasította. Phenjan az utóbbi időben többször felvetette a párbeszéd gondolatát: a múlt héten kétszer is „azonnali és feltétel nélküli megbeszélések” indítását ajánlotta Szöulnak a Békés Koreai Országegyesítési Bizottság által.

A KCNA szerint Észak két időpontot jelölt ki: január 27-én a határ mentén fekvő észak-koreai Keszongban, február 1-jén pedig a dél-koreai Munszanban folytathattak volna tárgyalásokat a felek.

A dél-koreai országegyesítési minisztérium azonban jelezte, hogy Szöul nem fogadja el az északiak javaslatát, és jelenleg nem óhajt tárgyalni.

Szöul a korábbi kezdeményezéseket is hűvösen fogadta, és arra várt, hogy Phenjan hivatalos csatornákon keresztül bizonyítsa komoly szándékát. Emellett azt szeretné, ha Észak a nukleáris lefegyverzés terén is tanúbizonyságot tenne elkötelezettségéről.

Az Észak és Dél közötti feszültség tavaly év végére az 1950-53-as koreai háború óta nem látott szintre emelkedett, miután Észak-Korea november végén egy dél-koreai szigetet ágyúzott, márciusban pedig feltehetőleg elsüllyesztett egy dél-koreai hadihajót, 46 matróz halálát okozva ezzel.