Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pilóták tartottak motivációs és tájékoztató beszélgetést

Szöveg: Legeza Réka | Fotó: a szerző felvételei |  2023. április 15. 7:27

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Idegennyelvi és Szaknyelvi Lektorátusának szervezésében az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár állományában szolgálatot teljesítő Koller Kinga főhadnagy és Fábián Kristóf főhadnagy tartott előadást az állami légiközlekedési alapképzési szakos hallgatóknak.

Motivációs beszélgetés állami légiközlekedes_2

Az Airbus A319 és Falcon 7X típusú repülőgépeken, repülőgép-vezető tiszti beosztást betöltő két fiatal pilóta közös előadást tartott szakmájuk elméleti és mindinkább gyakorlati aspektusairól a Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson tanuló első- és másodéves állami légiközlekedési alapképzési szakos hallgatóknak. A honvéd tisztjelöltek számára nagy élményt jelentett, hogy olyan hivatásukat aktívan gyakorló fiatal tiszteket hallgathattak meg, akik munkájuk mellett tanulmányaikról és személyes tapasztalatairól is beszámoltak.

Az előadók bemutatták az általuk vezetett repülőgép típusokat, a repülésre való felkészülés menetét, ismertették a vészhelyzeti eseteket, és beszéltek a diplomáciai követelményekről. A hallgatók tájékoztatást kaptak olyan hasznos angol nyelvű információs szakmai oldalakról is, amelyeket mindkét pilóta aktívan használ.

Motivációs beszélgetés állami légiközlekedes_4

A hivatásuk iránt mélyen elkötelezett pilóták kiemelték az élethosszig tartó tanulás mellett az angol nyelv kimagasló szintű tudásának fontosságát. Gyakorlati példával szemléltették a kommunikatív nyelvtudás jelentőségét, illetve annak hiányából fakadó problémákat, és beszámoltak azon nyelvi követelményekről, amelyek elengedhetetlenül szükségesek a nemzetközi légtérben való repüléshez. Előadásuk alatt a hallgatókkal megosztották saját kiképzésük során készült videókat, képeket, és elmeséltek néhány személyes élethelyzetet is. A tájékoztatás kitért − a sokszor a humort sem nélkülöző kalandokon túl − a szakma nehézségeire is.

A prezentációkat követően a hallgatók kérdései számos területet érintettek. A szakmai kérdéseket követően a családi életre vonatkozó kérdések is előkerültek. A hallgatók kíváncsiak voltak mennyire eltérőek a katonai és civil repülés követelményei, mindennapjai, és milyen, a honvédségre jellemző különleges feladatot láttak el a pilóták szolgálatuk során.

Az előadás célja elsősorban a hallgatók nyelvtanulásra való motivációjának fenntartása és a szakmában rejlő karrierlehetőségek bemutatása volt.

Motivációs beszélgetés állami légiközlekedes_1