Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Pokoli” hét: vasárnapig tart a kánikula!

Szöveg: Szűcs László |  2010. július 12. 11:43

Hétfőtől az ország minden régiójára másodfokú hőségriasztást rendelt el Dr. Paller Judit megbízott országos tiszti főorvos. A honvedelem.hu arról faggatta a katonameteorológusokat, hogy meddig tart még a kánikula, és mit célszerű tenni hőségriadó alatt.

„Pokoli" hét vár ránk – legalábbis, ami az időjárást illeti, hiszen a meteorológusok szerint a napi csúcshőmérséklet minden nap meghaladja a harminc fokot. Sőt az sem lesz ritka, ha egyes helyeken 35–37 fokot mutat a hőmérő higanyszála. A fokozódó hőség pedig egyre jobban megterheli az emberi szervezetet.

Kánikula – záporokkal és zivatarokkal

Seres András hadnagy, az MH Geoinformációs Szolgálat (MH GEOSZ) ügyeletes szinoptikusa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: a rekkenő hőséget egy nyáron viszonylag gyakori időjárási jelenség, az úgynevezett sekély ciklonális mező okozza. Ezen időjárási helyzet jellemzője az is, hogy a bőséges napsütés mellett helyenként, többnyire helyi hatásokra záporesők, zivatarok is kialakulnak.

Mint megtudtuk, a mostani számítások szerint e sekély ciklonális mező egészen a hét végéig, előreláthatólag vasárnapig meghatározza napjainkat. Amíg kedden 16–21 fok körül várható a minimum, addig szerdán 17–22, csütörtökön pedig már 18–23 fokos legalacsonyabb napi hőmérsékletre számítanak a Magyar Honvédség meteorológusai. A maximum hőmérséklet kedden 31–36, később pedig 32–37 fok körül alakul. Azonban, nem lesz a zavartalan a napsütés, időnként erősen megnövekedhet a felhőzet és a délutáni, esti órákban helyenként záporok, zivatarok alakulhatnak ki, de kis eséllyel, néhol akár jégeső, felhőszakadás is kialakulhat – hangsúlyozta a meteorológus. (A katonai meteorológia előrejelzését honlapunkon is elolvashatják.)

1595904356
 

A változásra egészen vasárnapig várni kell – tette hozzá a MH GEOSZ ügyeletes szinoptikusa – a mostani számítások szerint ekkor egy hidegfront éri el a Kárpát-medencét, amely néhány fokos enyhülést hoz. Persze egészen pontos előrejelzést még nem lehet a várható lehűléssel kapcsolatban adni.

Másodfokú hőségriasztás

Az elkövetkező néhány napra várható magas napi középhőmérséklet miatt Dr. Paller Judit megbízott országos tiszti főorvos már az elmúlt hétvégén másodfokú hőségriasztást rendelt el az ország nagy részén. A riasztást hétfőn reggel pedig már mind a hét régióra kiterjesztették.

Seres András elmondta: a hőségriasztást a napi középhőmérséklet alapján rendelheti el az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat vezetője. Amennyiben ez az érték meghaladja a 25 Celsius-fokot, akkor életbe lép az első fokú hőségriadó. Ha a napi középhőmérséklet legalább három napon keresztül 25 fok felett van, a másodfokú hőségriasztást kell elrendelnie a tisztifőorvosnak. A harmadfokú riasztás pedig akkor kell életbe léptetni, ha a napi középhőmérséklet legalább három napon keresztül 27 Celsius-fok felett van. Jó tudni, hogy a meteorológusok számításai szerint, az elkövetkező napokban, helyenként, elsősorban a nagyvárosokban teljesülnek majd a harmadik fokozat kritériumai is.

A napi középhőmérsékleti értéket egyébként négy mérésből állítják elő a meteorológusok – tudtuk meg Seres hadnagytól –, éjjel 2 órakor, reggel 8-kor, délután 2-kor és este 8 órakor mérik meg a hőmérsékletet, s ennek átlagából jön ki a középhőmérséklet.

1595904356
 

Igyunk sok folyadékot!

A hőségriasztás ideje alatt célszerű a megszokottnál legalább másfélszer több folyadékot fogyasztani, illetve ha lehetséges, azt is el kell kerülni, hogy az ember hosszabb időt töltsön a napon. Ez utóbbi 11 és 15 óra között már csak azért is veszélyes, mert ebben az időben a legmagasabb a nap káros, UV sugárzása. Ugyancsak hasznos szellős ruhákat viselni a kánikulai napokon. (A hőséghullám idejére szóló további tanácsokat az ÁNTSZ honlapján olvashatnak.)

Seres Andrástól megtudtuk azt is, hogy az elkövetkező napokban nemcsak Magyarországon, hanem más országokban is nagy lesz a hőség. Németország néhány tartományában már most elrendelték a harmadfokú hőségriasztást, de Lengyelországban és Csehországban is arra számítanak, hogy megdől az eddigi melegrekord.

1595904356
 

Fotó: Archív