Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sakálok a brit hadseregben

Szöveg: Háború Művészete |  2010. július 12. 11:59

Száznegyven darab Sakál típusú páncélozott gépjárművet rendelt a brit védelmi minisztérium a Supacat és Babcock brit konzorciumtól. A negyvenöt millió angol font ellenében a megállapodás szerint a brit hadsereg a Sakál-2A változatát fogja megkapni, amelyeket a tervek szerint Afganisztánban kívánnak alkalmazni a jövőben.

A szerződésben foglalt 140 darab Sakál leszállítása után a brit hadsereg állományában – beszámítva a Sakál korábbi verzióit (Sakál-1, 2 és 2A) is ‑ mintegy 400 darab páncélozott gépjármű lesz.

Az új páncélozott gépjárművek beszerzésére a „Sürgős műveleti követelmény" program részeként kerül sor. A program keretében a brit hadsereg már korábban átvett 120 darab Sakál-2A típusú páncélozott járművet, valamint mintegy 70 darab Koyote típusú könnyű harcjárművet.

A Sakál típusú páncélozott járművek maximális sebessége eléri a 130 km/h-t. A jármű fegyverzetéhez 12,7 és 7,62 milliméteres gépfegyver tartozik. A modernizált Sakál-2A gyártása 2010 februárjában kezdődött meg, amely a korábbi 2A verziótól elsősorban a fülke kialakításában különbözik, amelyet megerősített akna illetve házi készítésű robbanóeszközök elleni védelemmel láttak el.

CímkékAfganisztán