Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pontosan tudták, hol bujkál Mladic

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. június 10. 6:37

A háborús bűnök miatt körözött Ratko Mladic volt boszniai szerb hadsereg-főparancsnok az évtized elején még szabadon járt-kelt Belgrádban, a szerb állami vezetés még 2002-ben is pontosan tudta, hol tartózkodik – mondta kedden egy bírósági tárgyaláson Mladic egykori testőre.

Branislav Puhalót kilenc másik személlyel együtt azzal a váddal állították bíróság elé, hogy segítették az 1995 óta szökésben lévő Mladicot abban, hogy elkerülje a felelősségre vonást.

A volt testőr vallomása szerint a szerb állami csúcsvezetés 2002 márciusának végéig tudott Mladic hollétéről. A tábornok Belgrádban élt, s biztonsági emberei katonai létesítményeket használtak.

Volt több járművük, húsz vállról indítható rakétájuk és ládaszámra lőszerük is. Mladic szabadon mozgott Belgrádban, labdarúgó-mérkőzésekre járt, még vendéglőkbe is.

Többször találkozott Dragoljub Ojdanic védelmi miniszterrel is, még mielőtt a hadseregtábornokot 2002 tavaszán háborús bűnök miatt letartóztatták és kiadták a hágai Nemzetközi Törvényszéknek.

Az állam, ha akarja, könnyen letartóztathatta volna Mladicot, akinek mintegy félszáz biztonsági embere volt Belgrádban a topèideri laktanyában elszállásolva – mondta Branislav Puhalo.

A testőr szerint a biztonságiak feladata az volt, hogy a bűnözőktől és a fejvadászoktól védjék Mladicot. Ha utasítást kaptak volna rá a szerb államtól, egész biztosan letartóztatják.

Ratko Mladic máig a délszláv háborúk legkeresettebb bűnöse, akinek kiadását a hágai Nemzetközi Törvényszék Belgrádtól várja, bár a szerb illetékesek folyamatosan állítják, hogy nincs tudomásuk hollétéről.

Címkékrakéta