Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jót tett a fiataloknak a fegyelmezett légkör

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2011. május 9. 7:49

A KatonaSuli program keretében ismét számos fiatal tekinthet bele a honvédelem rendszerébe és kaphat ismereteket a honvédség működéséről Magyarországon. Ezáltal komoly hiányosságok kerülnek pótlásra, hiszen a honvédelmi nevelés a sorkötelezettség 2004-es felfüggesztésével teljesen háttérbe szorult.

Hajdú József a ’70-es végén és a ’80-as évek elején a Magyar Honvédelmi Szövetség (MHSZ) keretein belül oktatta a fiatalokat a honvédelmi alapismeretekre. Az MHSZ-ben többek között azok a 14. életévüket betöltött fiatalok részesültek alapképzésben, akik nem mentek továbbtanulni. A szervezet járási szintig kiépített klubbázis-hálózattal folytatta tevékenységét, országszerte mintegy háromszáz önálló klubja és szakosztálya működött.

1595918181
„Tulajdonképpen egyfajta alapkiképzésről volt szó nagyjából nyolcvan órában", mondja Hajdú József. „A fiatalok megismerkedtek az alakizással, a szolgálati szabályokkal, a legfontosabb honvédelmi ismeretekkel. Lőelméletet oktattunk, lőgyakorlatokat tartottunk, megismertettük őket a fegyverekkel. Tulajdonképpen úgy mentek később sorkatonának, hogy már nem volt nekik teljesen új a katonáskodás. Sokat is beszélgettünk velük a honvédelemről, a hadseregről, a katonaságról, katonaéletről."

Az oktatás vasárnaponként zajlott délelőtt tíz órától délután kettőig. Hajdú József szerint a fiataloknak nagyon is jót tett a fegyelmezett légkör. Az MHSZ ugyan félkatonai szervezet volt, ám nem kizárólag a Néphadsereg előszobájaként működött: számos szakosztályt fogott össze égisze alatt, amelyek szegről-végről kötődtek a honvédséghez. Ennek megfelelően volt lövész, modellező, rádiós, könnyűbúvár, illetve repülő-ejtőernyős szakosztálya, de gépjárművezető-képzést is folytattak a szervezet keretei között. A fiatalok tehát számos technikai sporttal ismerkedhettek meg a klubokban, tudásukról pedig versenyeken adhattak számot. Ezek között nemcsak sporttusákat rendeztek, hanem például összetett országos honvédelmi versenyeket is. A szervezet szintén kulcsszerepet játszott a tartalékos állomány állapotának szinten tartásában.

A rendszerváltás természetesen az MHSZ tevékenységének is véget vetett. Hajdú József azonban azt mondja: a fiatalok alapvetően olyan ismeretekkel lettek gazdagabbak a honvédelmi képzés során, amelyeknek mindenképpen hasznát vehették az életben. „Én bizony most is bevezetném a hasonló honvédelmi nevelést valamilyen formában", mondja. „Arról nem is beszélve, hogy nekünk magunknak is példát kellett mutatni a gyerekeknek. Ekkoriban egyébként én már nem voltam katona, őrmesterként szereltem le kissé korábban. A Tiszai Vegyi Kombinátban dolgoztam, arra az időre azonban ugyanúgy fizettek, mint rendes munkaidőben. Egyfajta hazafias kötelességről volt itt szó."

(Forrás: katonasuli.hu )