Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Mindig topon kell lenni”

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2011. február 19. 7:08

Fürst Tamás ezredes majdnem egy évtizede áll az MH Bakony Harckiképző Központ (MH BHK), illetve jogelőd alakulatai élén. A folyamatos átalakulás, változás, fejlődés közepette ő jelenti az állandóságot Várpalotán. Vele beszélgettünk.

1595914269
Édesapja katona volt, bátyja pedig hosszú szolgálat után immár nyugállományban: elmondhatjuk tehát, hogy Fürst Tamás igazi katonacsaládból származik. Katonai pályája 1977-ben kezdődött, mégpedig a Kossuth Lajos Katonai Főiskola gépesített lövész szakán.

Az iskola elvégzése után hadnagyi rendfokozatban Aszódra került, az akkori 40. Önálló Komendáns Ezredhez, felderítő csoportparancsnoki beosztásba. Később őr századparancsnok, majd zászlóalj törzsfőnök lett. Aztán négy évre kikerült Lengyelországba, a Lengyel Katonai Akadémiára.

Innen négy éves tanulás után ismét Aszódra vetette a sors és a parancs: az akkor már Petőfi Sándor Önálló Vezetésbiztosító Ezred nevű alakulatnál szolgált, mint hadműveleti alosztályvezető. 1991-ben került át Székesfehérvárra: a korabeli fehérvári MH 5. Alba Regia Rendészeti Komendáns Ezred törzsfőnöke lett. Nyolc évvel később elöljárói előléptették ezredessé; a korábbi törzsfőnökből pedig ezredparancsnok lett.

2002-ben aztán átköltözött Várpalotára, ahol előbb az MH Központi Gyakorló és Lőtérparancsnokság parancsnoka volt, majd pedig 2004–től a jogutód alakulat, az MH Bakony Harckiképző Központ parancsnoki beosztását tölti be. Számos kitüntetés és elismerés birtokosaként elmondhatjuk, hogy megbecsült és elismert tagja a hivatásos főtiszti állománynak.

1595914269
„ Az elmúlt kilenc évet a folyamatos megújulás és arculatváltás jellemezte – emlékszik vissza a parancsnok – gondoljunk csak bele: ma már Várpalotán működik Közép-Európa egyik legmodernebb, szimulációs kiképző központja… Sokat változott a kiképzési rendszer is, mert bizonyos fegyverkultúrák majdnem teljesen eltűntek a rendszerből. Gyökeres változás az is, hogy régen csak biztosítási feladatot kellett végrehajtanunk, most viszont már Magyar Honvédség szinten képezi feladataink szerves részét a kiképzés és a felkészítés is. A speciális ismereteket kívánó missziós felkészítésről nem is beszélve… Egyszóval állandó a megújulás, nem lehet mondani, hogy az általam irányított alakulatra a rutinszerű feladatmegoldás lenne a jellemző" – mondja az ezredes, aki szerint mindig új és új kihívásoknak kell megfelelni és a mindig a lehető legmagasabb szinten.

1595914269
A parancsnok szavaiból kiderül, hogy a harckiképző központból kerül ki immár második alkalommal az afganisztáni MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) parancsnokhelyettese: Vokla János alezredes, az MH BHK parancsnokhelyettese februárban utazik másodszor Afganisztánba. Oszlánszki Béla alezredes, az MH BHK Szimulációs Gyakorló Központ parancsnoka pedig már a műveleti területen látja el a Magyar Honvédség Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport (MH OMLT) parancsnoki beosztását.

„Természetesen ezeket a missziós tapasztalatokat beépítjük a munkánkba. Összességében fogalmazhatok úgy, hogy mindig topon kell lenni. Szerencsére – folytatja Fürst ezredes – a várpalotai katonák jól képzettek és lelkiismeretesek. Az itt felkészülő csapatok mindig megelégedéssel távoznak az alakulat fennhatósága alá tartozó lőterekről."

1595914269
„A cél mindig közös – szögezi le a parancsnok – Úgy engedjük el a hozzánk érkező állományt, hogy a katonák végre tudják hajtani azt a feladatot, amiért ide jöttek. Itt Várpalotán és környékén is nagy szerepet játszunk abban, hogy a honvédelmet erősítsük. A Faller Jenő Szakképző Iskolában hatodik éve tartunk honvédelmi oktatást és már másodszor érettségiztek eredményesen a diákok a katonai alapismeretek tantárgyból. Természetesen kulturális, sport és egyéb téren is igyekszünk beilleszkedni minél jobban Várpalota életébe, hogy a magyar katonák szerepe ismert legyen a lakosság körében" – mondja az ezredes.

Beszélgetésünk végén arra kérjük a parancsnokot, hogy mivel elég sok időt töltött Lengyelországban, hasonlítsa össze a két ország hadseregét és katonáit, már amennyire ez lehetséges. Fürst Tamás ezredes szerint a magyar haderőnél háromszor nagyobb lengyel hadseregnek részben földrajzi adottságaiból is kifolyólag több technikai eszköz és haderőnem áll rendelkezésére, gondoljunk csak a haditengerészetre. De a parancsnok szerint a magyar katona semmivel sem jobban vagy rosszabbul kiképzett, mint a lengyel katona és ugyanúgy mindenhol megállja a helyét, mint lengyel bajtársa.

Fotó: Rácz Tünde