Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zrínyi és Toldi nyomdokain

Szöveg: Tamás Tibor |  2011. december 11. 8:14

Teljes egyetértéssel választották elnökké dr. Szakály Sándor történészt, hadtörténészt, a Károli Gáspár Református Egyetem tanárát a Honvéd Hagyományőrző Egyesület (HOHE) tagjai december elején, a szervezet legutóbbi rendkívüli ülésén. Beszélgetésünk második része.

Egy történész természetes pályaállomása lehet a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) bécsi kirendeltsége, de mi módon került a Duna Televízió kulturális igazgatói, majd alelnöki székébe?

Hívásra. Az 1980-as évek közepén ismertem meg Sára Sándort, akivel az 1990-es évek elejétől a Magyar Történelmi Film Alapítvány kuratóriumában együtt dolgozhattam. Amikor 1997-ben visszajöttem Bécsből, megkérdezte, hogy nem akarnék-e televíziós műsorokat készíteni. Azt mondtam, hogy én „olyasmihez nem értek", de ötletem lenne, hogy mi lehetne érdekes a nézők számára. Leadtam az elképzeléseimet, és  televíziós műsorok lettek belőlük: mi több, azt mondták, vezessem azokat én. Így kezdtem el televíziózni. Igaz, annyi „előéletem" már volt, hogy a Magyar Televízió különböző adásaiba több-kevesebb rendszerességgel vendégként behívtak, s a Mesél a filmhíradó című műsorban Mécs Károllyal és Romsics Ignáccal, majd Radványi Ervinnel évekig szerepeltünk képernyőn.

Szavaiból azt veszem ki, hogy mint jó mester, a tanítást is fontosnak tartja. Tehát szükséges az ismeretterjesztés…

Hogyne, feltétlenül! Amikor a sikeres pályázat után, 2000. november 1-jével kineveztek a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatójává – 1999. június 14-étől megbízott főigazgató voltam – nem gondoltam, hogy gyors váltás lesz. Néhány nappal később a Duna Televízió akkori elnöke, Pekár István keresett meg, hogy átmennék-e mellé. Kulturális igazgatónak hív – mondta –, de rövidesen az alelnöki beosztás várna rám, ha alkalmasnak látszom. 2001. január 1-jétől voltam kulturális igazgató, majd március 15-étől alelnök. Szép négy évet töltöttem el a Duna Televízióban, ahol tehettem azért, hogy történelmi ismeretterjesztő műsorok gazdagítsák a képernyős kínálatot. A Célkeresztben című honvédelmi témájú sorozat is az „én gyerekem" volt. Havi egy alkalommal, két ismétléssel, angol nyelven feliratozva került adásba. A tengerentúli sugárzásnak köszönhetően eljutott az Egyesült Államokban és Ausztráliába is. A Magyar Honvédség parancsnokairól és a vezérkar főnökeiről pedig rövid portrékat készítettünk, amelyek szintén képernyőre kerültek. Lehet, hogy ezeket az anyagokat érdemes lenne a mai Magyar Honvédség tagjai számára is bemutatni. Gondolom, a Duna Televízió jelenlegi vezetői nem zárkóznának el attól, hogy átadják sugárzásra – jogdíj nélkül – a filmeket.

Ezt mint médiamunkás és történész örömmel hallanám, sokadmagammal. Visszakanyarodva közös kedvencünkhöz, a történelemhez, ön a magyar hadtörténet, a katonai elit históriájának avatott szakértője, ám keveset tudunk sporttörténeti munkásságáról, holott olimpiatörténetet hallgatott az ELTE-n, s e tárgykörben is kutatott, publikált…

Az ELTE Eötvös József Kollégiumában olimpiatörténeti szemináriumra jártam dr. Keresztényi Józsefhez, majd később magam is vezettem azt. Érdekelt a sport, bár én csak iskolai szinten űztem. Az 1980-as évek elején a Népsport tudósítója is voltam. Főleg kézi- és vízilabda-mérkőzésekre jártam. Az akkori Országos Testnevelési és Sporthivatal (OTSH) sajtóosztályán pedig idegen nyelvű sportlapokat szemléztünk néhányan mint „olimpiatörténeti szeminaristák". Később pár kisebb írásom is megjelent, dr. Som Ferenccel pedig közös kötetet szerkesztettünk Olimpiatörténeti tanulmányok címmel. Minderre a Semmelweis Egyetem tette fel a koronát, amelynek a Testnevelési és Sporttudományi Karán tanítottam 2006 és 2009 között a magyar sporttörténet, illetve a művelődéstörténet tárgyakat. Ugyanakkor hadtörténészként találkoztam azzal a ténnyel, hogy a két világháború közötti időszakban a magyar sportvezetés tagjai között számos tábornok és törzstiszt volt, továbbá a hivatásos katonatisztek közül nem kevesen olimpiai, világ- és Európa-bajnoki címeket szereztek.

Meg kell említenem, hogy a magyar királyi honvédségnek önálló „sporttanárképző intézete" volt: a Magyar Királyi „Toldi Miklós" Honvéd Sporttanár- és Vívómesterképző Iskola. Szintén ismert és elismert volt az Örkény-tábori Lovagló és Hajtótanárképző Iskola. Mondhatnám azt is, hogy ez számított a magyar lovassport „fellegvárának" az Alföldön. A magyar sportélet a két világháború között elképzelhetetlen lett volna a honvédtisztek nélkül. Sportági szakszövetségek vezetői kerültek ki a korábban már említett tábornokok és törzstisztek közül. Az öttusa, a lovassportok, a sízés, ökölvívás, vívás, lövészet mind-mind katonai sportok voltak.

Mindez már első hallásra is könyvírásra ösztönző… Tervez sporttörténelmi művet? 

Hogyne! Terveim között szerepel, hogy elkészítek egy nagyobb terjedelmű tanulmányt a magyar sportélet irányításában meghatározó szerepet játszott katonai vezetőkről, ezzel is emlékeztetve rájuk, hiszen vitéz Somogyi Endre altábornagy, vitéz Béldy Alajos vezérezredes, vitéz Rády József címzetes vezérőrnagy, vitéz Kalándy Imre altábornagy, Novákovits Béla címzetes altábornagy, vitéz Somfay Elemér és még sok más egykori tábornok és törzstiszt, főtiszt neve nem szabadna, hogy feledésbe merüljön!

(Vége!)