Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Portyázó magyarok

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. március 9. 13:04

Város- és épületharcászat, lesállás és rajtaütés, lövészet minden rendszeresített fegyverrel: az MH 5/24 Bornemissza Gergely Felderítő-zászlóalj katonáinak a közelmúltban ugyancsak „kijutott a jóból”.

1595915191
Örök dilemma, hogy az alakulatok miként egyeztessék össze missziós szolgálatukat a felkészüléssel, alaprendeltetésükből fakadó feladataikra. Merthogy mi is történik? Összeállítják a műveleti területre induló kontingenst, majd azonnal megkezdik az adott feladatra szabott egyéni és szakfelkészítést, a kötelékkiképzést, a hadszíntérismeret elsajátítását – és folytathatnánk. A felkészülést pedig zárógyakorlat követi, amely után a kontingenst átcsoportosítják a műveleti területre. A hat hónapig tartó külszolgálat végén a katonák visszatérnek Magyarországra, szabadságra mennek, majd különböző tanfolyamokon képezik tovább magukat – az alakulatok vezetésének pedig máris azt kell néznie, hogy mikor jön a következő misszió. Nos, ebbe a csaknem szakadatlan folyamatba kell beilleszteniük a missziókból visszatért alegységek újbóli összekovácsolását, s az eredeti (felderítő, lövész, tüzér stb.) beosztásaikra való felkészítést, valamint a gyakorlásokat.

Az év első hónapjaiban a Bornemissza-zászlóalj is hasonló gondokkal küszködött: meg kellett találniuk azt a „lyukat", ahová beilleszthetik saját szakharcászati kiképzésüket. (Katonáik az elmúlt hónapokban részt vettek az afganisztáni PRT, valamint OMLT-misszióban, s hamarosan újból Afganisztánba készülnek.) Így azután januárban-februárban „összerántották" a csapatot, s Rejtett Portya 2011 néven hathetes felderítő szakharcászati kiképzést tartottak a zászlóalj mélységi felderítő csoportjainak, valamint csapatfelderítő rajainak.

A felderítőket a felkészítés negyedik hetében látogattuk meg a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hajdúszoboszlói kiképzőbázisán, az úgynevezett romvárosban, ahol egy hétig a város- és épületharcászatot gyakorolták. Miközben a csoportok és rajok újra és újra nekiveselkedtek egy ellenség által elfoglalt épület megtisztításának – kiképzőik pedig folyamatosan instruálták őket, javították a hibákat –, Gulyás László százados felderítőszázad-parancsnokot, a gyakorlás vezetőjét, az elmúlt hetek programjáról kérdeztük.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin március 11-én megjelenő számában!)