Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Prominens látogatók adták egymásnak a kilincset „Camp Pannóniában”

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. január 15. 10:32

Az elmúlt időszakban számos magas rangú látogató tette tiszteletét a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) méreteiben szerény, de annál otthonosabb főhadiszállásán.

Az ISAF Északi Regionális Parancsnokság (Regional Command Noth – RCN) leköszönő parancsnokának (Dieter Warnecke német dandártábornok) villámlátogatása január 4.-én egy sikeres együttműködés méltó lezárását jelképezte. Dieter Warnecke tábornok és kísérete egy rövid informális jellegű találkozón – az afgán hagyományokat követve – tea mellett köszönte meg az MH PRT áldozatos munkáját és kooperatív hozzáállását. A munkakapcsolat végét és egy esetleges jövőbeni barátság kezdetét, a parancsnokok által kölcsönösen átadott emlékplakettek szimbolizálták.

A Pol-e-Khomriban már messziről felismerhető rotor hang január 12.-én hallatta ismét hangját, amikor is az RCN régi és új norvég parancsnokhelyettese, valamint a parancsnokság közvetlen alárendeltségébe tartozó norvég gyorsreagálású erők (NOR QRF) távozó parancsnoka, illetve leendő vezető állománya, búcsú és egyben bemutatkozó látogatást tett a magyar táborban. A viking különítmény és a hun házigazdák egymásra mért „dia-ütközetéből" mindenki győztesen és a legfontosabb információk birtokában került ki. A találkozó legfontosabb eredménye egy olyan szóbeli – a hatékony együttműködést szolgáló – megállapodás, amely a PRT negyedik váltásnak is előnyére válhat.


 

Az RCN új parancsnoka, Dieter Dammjacob német dandártábornok, mindössze egy éjszaka pihenőt engedélyezett a magyar tábor lakóinak, mivel január 13.-án kora reggel már Rózsa Tibor ezredes MH PRT parancsnok, nemzeti rangidős jelentését hallgatta a magyar kontingens állomáshelyén. A tábor étkezdéjében közösen eltöltött reggeli és ebéd folyamán egy könnyedebb, személyes hangvételű eszmecserére is lehetőség nyílt, amely minden bizonnyal jó alapot szolgáltatott egy hivatalos szolgálati viszony zökkenőmentes fenntartásához. A bemutatkozó előadásnak tervezett, de szakmai eszmecserében végződő parancsnoki jelentést egy gyors táborbejárás követett, amely során az RCN új parancsnoka megismerhette a magyar PRT elhelyezési körülményeit, technikai eszközparkját, valamint a folyamatban lévő biztonsági beruházásokat, fejlesztéseket.

 

CímkékPRT