Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szolnokon is a hősökre emlékeztek

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. január 15. 13:35

A 2. Magyar Hadsereg hatvanöt évvel ezelőtti tragédiájára emlékeztek Szolnokon, a Hősök terén január 11-én délelőtt. A doni, voronyezsi csatákban elesett, a fogságban meghalt és fagyhalált szenvedett magyar hősök emléke előtt az MH szolnoki helyőrségőarancsnokság által szervezett ünnepségen tisztelegtek.

Az rendezvényen részt vett, és a helyőrségben települt alakulatok parancsnokaival együtt koszorúzott Lamos Imre dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka, helyőrségparancsnok. – Az elesett magyar hősök emlékét az emberek a szívükbe zárták már abban az időben is, midőn ennek külső tanújelét nem adhatta – mondta beszédében Lamos Imre. – Ugyanakkor ma már szinte nincs olyan település, ahol nem állítottak volna emlékművet a 2. világháborúban elesett hőseiknek. A megemlékezésnek is illik többnek lennie az események kötelességszerű felidézésénél. A múlt ismerete és az áldozatok emlékének őrzése nem csak a hozzátartozók keserű kötelessége, az előttük való tisztelgés az egész társadalomé, a honvédeké.

A katonák mellett ott voltak és díszőrséget adtak a Jászkun Magyar Királyi Hadikultúra Alapítvány korhű ruhát viselő tagjai. Képviseltették magukat a városi önkormányzat és a pártok helyi vezetői. A Légierő Zenekar Szolnok zenéje mellett megkoszorúzták a megyeszékhely központban lévő hősi emlékművet.