Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Putyin: Oroszországnak segítenie kell a NATO-t Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. augusztus 3. 8:32

Vlagyimir Putyin orosz államfő szerint Oroszországnak érdeke, hogy segítse a NATO-t afganisztáni erői utánpótlásának biztosításában.

Az orosz elnök Uljanovszkban az orosz hadsereg deszantosaival találkozott, s a velük folytatott beszélgetés során kifejtette: Oroszország érdekelt abban, hogy Afganisztánban rend, déli határain nyugalom legyen. Az afgán vezetésnek nehéz dolga van, s az országban NATO-erők állomásoznak, akiknek segíteni kell – emelte ki.

Ha szükség lenne rá, az orosz katonák készen állnának a harcra, de a politikusoknak éppen az a feladatuk, hogy elejét vegyék az események ilyen alakulásának, s minden lehetséges módon azon munkálkodjanak, hogy ne kelljen bevetni a hadsereget – fogalmazott az elnök.

Vlagyimir Putyin szerint a hidegháború idején keletkezett NATO idejétmúlt szervezet, a múlt maradványa. „Ezért feladatot keresnek maguknak, ellenséget, ám ebben az adott esetben (Afganisztán esetében) helyesen járnak el, és segíteni kell nekik. Csak az a baj, hogy az afganisztáni eseményekben részt vevő minden ország azon gondolkodik, hogyan tudna onnan távozni. Ezért nem annyira az oda, Afganisztánba irányuló szállításokban, mint inkább az onnan indulókban segítünk nekik. Kár. Kötelezettséget vállaltak, csinálják tehát végig" – mondta az orosz államfő.

Putyin hozzátette, hogy minden nézetkülönbség ellenére Oroszország együtt fog működni a NATO-val sok kérdésben, egyebek mellett a tengeri kalózkodás és a terroristák elleni harcban, mert ez „megfelel nemzeti érdekeinknek".