Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Putyinnak nem tetszik a NATO erőfitogtatása

Szöveg: honvedelem.hu |  2007. november 21. 9:39

Éles kritikával illette Vlagyimir Putyin orosz elnők a NATO erősödő katonai jelenlétét, amelyet a közös határok mentén terveznek kialakítani. Bush néhány órával később már telefonált is neki…

Az orosz elnök a hadsereg vezetőivel tartott találkozón használt kemény szavakat. Véleménye szerint Moszkva nem hagyhatja válasz nélkül a NATO “erőfitogtatását".

– A NATO-tagállamok korábbi megállapodásokat megsértve erősítik katonai jelenlétüket a határaink közelében. Természetesen nem engedhetjük meg magunknak, hogy közömbösek maradjunk – mondta Vlagyimir Putyin.

Az orosz válasz az európai hagyományos haderőket és fegyverzetet korlátozó CFE-szerződés végrehajtásának felfüggesztése, amely december közepén lépne hatályba. Putyin jelezte, hogy az európaiak máig nem ratifikálták a szerződést, így Oroszországnak kölcsönösség nélkül egyetlen kötelezettségét sem kell teljesítenie.

A lépést az orosz parlament már jóvá hagyta.

Bejelentette azt is, hogy növelni fogják Oroszország stratégiai nukleáris erőinek – nagy hatótávolságú rakétáinak – harckészültségét, hogy “gyors és megfelelő" választ adjanak bármely agresszornak.

Oroszország élesen ellenzi azt a tervet, amely szerint az Egyesült Államok Csehországban és Lengyelországban építené fel tervezett rakétaelhárító rendszerének elemeit.

Természetesen a címzetthez hamar eljutottak Putyin szavai. Alig néhány órával később George Bush telefonon hívta fel az orosz elnököt, hogy “egyeztessenek a rakétavédelmi rendszerről". Később egy nem túl sokatmondó tájékozatásban közölte a Fehér Ház tisztségviselője, hogy mindkét fél kifejezte szándékát, hogy “tovább dolgoznak ezen a témán".

Az orosz elnöki hivatal közleménye szerint a két politikus a jövő htei Maryland állambéli annapolisi konferencia előkészületeiről és “aktuális stratégiai kérdésekről" tárgyalt.

CímkékNATOrakéta