Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Radarokkal az aknák ellen

Szöveg: Háború Művészete |  2008. június 30. 7:34

Izrael aknavető-elleni radarokat telepít a gázai övezettel határos területre, hogy felvegye a harcot a Hamasz által használt növekvő számú iráni 120 mm-es aknavetőkkel. Nagy előnye a nehéz aknavetőnek, hogy szétszedhetőek, ami így a szállítást is jelentősen megkönnyíti. A felhasznált aknák 15-20 kilogramm súlyúak, és hasonló pusztító hatás érhető el velük, mint a 105 mm-es tarack gránátokkal.

Izraelnek olyan aknavető-elleni radarjai vannak, melyek másodperceken belül képesek az ellenséges aknák beazonosítására. Ezt követően elektronikusan továbbítják a pozíció pontos adatait a közelben tartózkodó tüzérségnek, ami aztán röviddel ezután megsemmisíti az ellenséges aknavetőt. A Hamasz azonban már tudatában van ennek, ezért gyorsan kilőnek 3-4 aknát egymás után, ezt követően pedig az aknavetőt felrakják egy teherautóra és elszállítják egy biztonságos helyre.

Az izraeliek robotrepülőgépek (UAV) segítségével próbálják ezeket a teherautókat beazonosítani és hatástalanítani. Ezek a macska-egér harcnak is beillő jelenetek zajlanak már 8 éve Gáza északi részén, és az összecsapások során már számtalan palesztin vesztette életét. Érdemes megjegyezni, hogy az iráni 120 mm-es aknavető izraeli tervek alapján készült.