Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rádióismereti továbbképzés a „nyolcvannyolcasoknál”

Szöveg: Károly Krisztián mérnök hadnagy |  2011. február 27. 11:11

Az MH 86. Szolnok Helikopterbázis Művelettámogató Zászlóalj híradó századának katonái részére tartott rádióismereti továbbképzést a napokban a bázison települő másik alakulat, az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj híradó szakaszának kijelölt állománya. A képzésen bemutatták a Harris Falcon I. és Falcon II. rádiócsalád típusait.

Mivel a felkészülő állomány szakképzett rajparancsnokokból és kezelőkből állt, a híradó alapismeretek felelevenítése után azonnal meg lehetett kezdeni a két rádiócsalád specifikumainak ismertetését. Az állomány először az analóg csatornák programozását láthatta, majd ezt követően a GPS-terminál beállítási lehetőségeit, valamint az úgynevezett ALE funkciót mutatták be a kiképzők.

A tanfolyam végére a foglalkozáson részt vevő katonák, kezelői szinten képesek voltak használni a a rádiók által nyújtott valamennyi szolgáltatást.

A kiképzők több missziót megjárt, nagy tapasztalattal rendelkező tiszthelyettesek voltak, akik komoly hangsúlyt fektettek az alapoktól induló képzésre.

A zászlóaljnál katonáinak gyakran kell ilyen típusú felkészítést tartaniuk. Korábban már a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis szakállománya részére is szerveztek szakkiképzést. A felkészítő foglalkozások tematikáját úgy állították össze, hogy az ne csak a hazai, hanem a missziós elvárások által támasztott követelményeknek is megfeleljen.  

Fotó: A szerző felvételei