Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rafale harci gépek az Egyesült Államokban

Szöveg: Háború Művészete |  2008. augusztus 10. 8:54

A francia légierő négy Dassault Rafale típusú harci gépe érkezett az Arizona államban található Luke támaszpontra, hogy egy hadgyakorlat keretében a helyi, F-16-os gépeken repülő alakulat pilótáival közösen gyakorolják a különféle feladatok végrehajtását.

Feltehetően az egymás elleni légi harcok sem maradnak el, hiszen a franciáknak fontos az új gép kipróbálása, míg az amerikaiak számára azért lehet érdekes, hiszen nem kizárt az exportja más országokba, így akár egyszer szembe is kerülhetnek a Rafale-val.

A gépekkel együtt 20 fő hajózó és mintegy 60 fő műszaki kiszolgáló személyzet is áttelepült az Egyesült Államokba a július 28-tól augusztus 8-ig tartó hadgyakorlatra. A gépek tudásának összemérése mellett fontos a mindenre kiterjedő együttműködés is, így például a francia műszakiak bepillantást nyerhetnek a Luke bázis üzemeltetési mindennapjaiba is. Ez egy kiváló lehetőség egymás munkájának megismerésére és a tapasztalatszerzésre – nyilatkozta Peter Bilodeau ezredes, a vendéglátó 309-ik század parancsnoka.
Bár az F-16-os és a Rafale paraméterei jelentősen eltérnek egymástól mégis hasznos lehet a gyakorlat mindkét fél számára.