Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Grúzia kivonta erőit Dél-Oszétiából

Szöveg: honvedelem.hu / MTI / FH |  2008. augusztus 10. 8:45

Grúzia kivonta csapatait a szakadár Dél-Oszétiából, ahol az orosz erőkkel vívtak harcot azért, hogy ellenőrzés alá vonják a szeparatista terület fővárosát, Chinvalit – közölte a grúz belügyminisztérium szóvivője.

Hangos robbanások hallatszottak vasárnap hajnalban a grúz fővárosban, a grúz belügyminisztérium szóvivője szerint az orosz gépek egy katonai üzemhez tartozó repülőteret bombáztak. Sota Utiasvili pontosította korábbi tájékoztatását, amely szerint az orosz gépek a tbiliszi nemzetközi repülőteret bombázták. A Tbilaviasztroj repülőgépgyárhoz tartozó katonai repülőtérre három bomba csapódott be, senki sem sérült meg. A gyár a szovjet idők óta Szuhoj Szu-25 típusú harci gépeket állít elő.

Alekszandr Lomaja, a grúz nemzetbiztonsági tanács titkára vasárnap hajnalban egy interjúban kijelentette, hogy orosz hadihajók érkeztek az abháziai Ocsamcsira kikötőjébe, a grúz-abház határtól 30 kilométerre. A francia hírügynökség tudósítója szombaton szemtanúja volt annak, amikor a Szevasztopolban állomásozó orosz fekete-tengeri flotta legalább egy hajója elhagyta az ukrajnai kikötőt. A flotta sajtószolgálata elzárkózott minden kommentártól. Egy amerikai külügyi illetékes szombaton szintén közölte, hogy Moszkva Abháziába tervezi küldeni a fekete-tengeri flotta több hajóját.

A grúziai harcok Dél-Oszétián túl a másik a szakadár területre, Abháziára is kiterjednek – közölte az ENSZ-főtitkár békefenntartási műveletekért felelős helyettese helyi idő szerint szombaton. Edmond Mulet újságíróknak elmondta: “nagyon sok az áldozat, a menekült és a pusztítás" Grúziában. “Különösen aggaszt bennünket, hogy a konfliktus átterjedni látszik Dél-Oszétiáról Abháziára" – mondta. Hozzátette: Az ENSZ katonai megfigyelői arról számoltak be, hogy az abház “hatóságok" hadműveletre készülnek a Kodori-szoros felső szakaszában.

Mulet az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén elmondta: az abház hatóságok kérték, hogy vonják ki az ENSZ katonai megfigyelőit (UNOMIG) a Kodori-szorosból, de a kérést nem indokolták. Hozzátette: a megfigyelők jelenleg az abház “fővárosban", Szuhumiban tartózkodnak, hogy elkerüljék az esetleges grúz-abház kereszttüzet.

Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet kijelentette, hogy nincs tudomása arról, mi történik Abháziában.

Az Európai Unió francia elnöksége Brüsszelben kiadott közleményében arra figyelmeztetett, hogy Oroszország Grúzia elleni hadműveletei kihatással lehetnek az Európai Unió és Moszkva közötti kapcsolatokra és Moszkvának tiszteletben kell tartania Grúzia határait.

Nicolas Sarkozy francia elnök válságmegoldó tervet javasol, amely három kérdést foglal magában: “az ellenségeskedések azonnali beszüntetését, Grúzia szuverenitásának és területi épségének tiszteletben tartását és a korábbi helyzet visszaállítását a terepen" – áll a francia elnöki hivatal által Párizsban kiadott közleményben. Az EU francia elnöksége bejelentette: a jövő hét elején összeül a külügyminiszterek tanácsa.