Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rakétaműszerész-oktatás Székesfehérváron

Szöveg: S. F. |  2012. március 22. 19:59

Az MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola 2011/2012 II. félévében tanulmányokat folytató rakétaműszerész-hallgatók szakmai gyakorlati óráinak a székesfehérvári MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred ad otthont.

Az öt, rakétaműszerésznek tanuló altisztjelöltet az MH ÖHP haditechnikai főnökének képviseletében Balogh László mérnök alezredes, kiemelt főtiszt, az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató ezred parancsnokának képviseletében pedig Solymosi Ferenc mérnök alezredes, parancsnokhelyettes köszöntötte az alakulatnál.

Balogh László mérnök alezredes köszöntőjében felhívta a hallgatók figyelmét: használják ki a gyakorlati képzés minden percét arra, hogy az elméletben megszerzett ismereteket készségszinten elsajátítsák a gyakorlati foglalkozások alkalmával.

A gyakorlati képzést egyébként Joó Árpád zászlós, a logisztikai zászlóalj javítószázadának vezénylőzászlósa koordinálja, aki mesterfokozatú rakétatechnikus, és aki nélkül az elmúlt évtizedben nem történt rakétabevizsgálás a Magyar Honvédségben.

A képzésen belül a hallgatók megismerik a biztonságos és minőségi munkavégzést, a páncéltörő rakétatechnikai ellenőrző-bevizsgáló berendezések működését, a Metisz indítóállvány és a Konkursz önjáró indítóállvány,  valamint az ehhez tartozó földi irányítórendszer technikai kiszolgálását, lövészetre való felkészítését, a lőtéren betartandó biztonsági rendszabályokat, az akadályok, meghibásodások elhárításának fogásait.

Mivel az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred a fegyverjavításban egyedüli képességekkel rendelkezik, az ezred kiemelt feladatként kezeli a kiképzések támogatását, a gyakorlati képzések lebonyolítását. Ez a gyakorlati képzés egy újabb előrelépés a szakképzések végrehajtásában, hiszen az ezred bázisán altisztképzésnek még nem, de országos szintű rakéta-technikusi tanfolyamnak, valamint osztályba soroló vizsgának már több alkalommal helyt adott.