Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarország fenntartja jelenlétét a boszniai EU-műveletben

Szöveg: kormany.hu |  2012. március 22. 19:06

Magyarország addig tartja fenn jelenlétét az Althea elnevezésű bosznia-hercegovinai katonai EU-műveletben, ameddig az szükséges − erősítette meg Hende Csaba honvédelmi miniszter március 22-én, csütörtökön Brüsszelben, az uniós országok védelmi minisztereinek tanácskozása után újságíróknak adott tájékoztatásában.

Hende Csaba hangsúlyozta, hogy az EU-műveletek közül az Altheában a legjelentősebb a magyar hozzájárulás: százhatvanhárom katonával Magyarország adja a teljes létszám tizenhárom százalékát. Számos vezető beosztásban magyar tisztek szolgálnak, és a művelet törzsfőnöke is magyar. A miniszter kitért arra, hogy a ténylegesen a területen állomásozó csapatok és a tartalékos erők időben váltakozó biztosításában Magyarország és Ausztria jól együttműködik egymással.

„Elkötelezettek vagyunk hosszabb távon is" − fogalmazott Hende Csaba. A honvédelmi tárca vezetője szólt arról is, hogy az Afrika szarvának nevezett térségben a szomáliai ideiglenes kormány megerősítését célzó katonai kiképző misszióban − amely konkrétan ugandai területre összpontosul − részt vevő tizenöt ország katonái között szintén vannak magyarok: egy törzstiszt tanácsadóként, egy további tiszt és két altiszt pedig kiképzőként tevékenykedik.

A honvédelmi miniszter elmondta, hogy a mostani tanácskozáson − bár az EU-keretek közt történt − részt vett Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár is, és az eszmecsere részben a májusi chicagói NATO-csúcsra való felkészülés kereteibe illeszkedett. Szó esett ennek megfelelően az európai biztonságpolitika stratégiai kérdéseiről is. „A líbiai művelet megmutatta számunkra, hogy az európai országoknak vezető szerepet kell vállalniuk az olyan válságok kezelésében, amelyek a közvetlen biztonságukat fenyegetik" – állapította meg ezzel kapcsolatban Hende Csaba.

(Forrás: MTI)

Fotó: www.consilium.europa.eu