Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rasmussen: A NATO fel fog lépni a koszovói biztonság érdekében

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. szeptember 16. 19:37

A NATO főtitkára szeptember 15-én, csütörtökön bejelentette, hogy az észak-atlanti szervezet egységei akcióba fognak lépni, ha bármiféle erőszakos cselekmény történik Észak-Koszovóban, amikor Pristina pénteken rendőröket és vámosokat küld az ottani két határátkelőhöz a szerb határra.

Anders Fogh Rasmussen Pristinában Hashim Thaci koszovói miniszterelnökkel tartott találkozója után újságírók előtt leszögezte: „Engedjék meg, hogy nagyon világos legyek: szó sem lehet meghátrálásról!" A NATO az utóbbi 12 évben biztosította a stabilitást és biztonságot, és nem fogja megengedni, hogy kockára tegyék az eredményeket. A KFOR csapatai önvédelemből léphetnek akcióba, valamint akkor kell cselekedniük, ha az szükséges a biztonság fenntartásához – utalt a mintegy 6 ezer fős KFOR-erő feladataira.

A főtitkár az egyoldalú lépésekkel szemben foglalt állást, és arra szólította fel a feleket, hogy a lehető legnagyobb gondossággal cselekedjenek a következő napokban.

A koszovói kormány pénteken rendőröket és vámosokat küld a jarinjei és a brnjaki határátkelőkhöz, amelyeket már júliusban is megpróbált az ellenőrzése alá vonni. Akkor összecsapások törtek ki a helyi szerbekkel, akik útakadályokat állítottak fel a környéken, és az egyik határátkelőt le is rombolták. Az átkelőket az incidensek után a nemzetközi erők ellenőrzése alá helyezték, péntektől azonban – korlátozott hatáskörrel – koszovói albán vámosokat és rendőröket is telepítenek oda.