Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rasmussen: A NATO nem fenyegeti Oroszországot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. június 8. 9:10

Oroszországnak és a NATO-nak nem szabad potenciális ellenfelet látnia a másikban, s ezt katonai doktrínáiknak is tükrözniük kell – jelentette ki Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár az orosz Interfax hírügynökségnek adott, június 7-én, kedden közzétett interjújában. Emlékeztetett rá, hogy Oroszország és a szövetség már a lisszaboni csúcson kinyilvánította, hogy nem ellenfélnek, problémának tekinti a másikat, hanem stratégiai együttműködés kiépítésére törekvő partnernek.

„Biztosíthatom Önöket, és ezt már nyilvánosan is elmondtam sokszor: a NATO soha nem fogja megtámadni Oroszországot, és meggyőződésünk, hogy Oroszország is hasonlóan tekint a NATO-ra" – mondta. Elismerte azonban, hogy kölcsönösen nagyobb bizalomra lenne szükség.

Hangsúlyozta: a NATO bővítése nem fenyegeti Oroszországot, a szervezet az újonnan csatlakozó országokban nem szándékozik elhelyezni jelentős fegyverzetet. Hozzátette, hogy a NATO nem alakítja ki saját befolyási övezetét, ezt a koncepciót általában is elavultnak tekinti.

Rasmussen kifejtette: természetesen értik, hogy az orosz partner nem lelkesedik a NATO bővítéséért, „de ha nyugodtan vizsgálják a kérdést, láthatóvá válik, hogy a bővítés nem csupán a NATO-t erősíti, hanem kedvezően hat az euroatlanti biztonságra, beleértve az Oroszországi Föderáció biztonságát is", ezért az új demokratikus államok csatlakozása a NATO-hoz a stabilitási övezet bővülését jelenti.

Azt is leszögezte, hogy a NATO-ban nem tartják célszerűnek az egységes légvédelmi rendszer kialakítását, hanem a két rendszer összekapcsolását tekintik szükségesnek. Ezt azzal indokolta, hogy a NATO nem adhatja át egy külső országnak a kollektív védelem felelősségét, márpedig a NATO rakétavédelmi rendszere ilyen kollektív védelmi mechanizmus része lesz. A NATO feltételezi, hogy Oroszország sem hajlandó feladni a szuverenitását.

„A szövetség álláspontja kezdettől fogva teljesen egyértelmű volt: minden szövetséges érdekelt abban, hogy fejlődjön az együttműködés Oroszországgal a rakétavédelem terén, de a két rendszer együttműködéséről, összekapcsolásról beszélünk, adatok cseréjéről, s arról, hogy ezzel az esetleges fenyegetéseket illetően világosabb képet kapunk, jobb előrejelzési szintre teszünk szert" – mondta Rasmussen.

A főtitkár kételyét fejezte ki annak az orosz követelésnek a megvalósíthatóságával kapcsolatban, hogy a NATO garantálja: az európai rakétapajzs elemei nem irányulnak Oroszország ellen.

Rasmussen kifejtette: a jogilag kötelező garanciák nyújtását a NATO-ban nem tekintik célszerűnek. „A nagyobb kölcsönös bizalom felé vezető legjobb út a több vita, véleménycsere, nem pedig a bonyolult jogi formulák, amelyeket nehéz lesz egyeztetni és ratifikálni" a szövetség összes tagállamában – mondta a NATO főtitkára.