Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rasmussen szerint a NATO katonai beavatkozása nagy siker volt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. október 28. 8:29

Nagy sikerként jellemezte a NATO líbiai katonai beavatkozását a szövetség főtitkára. Anders Fogh Rasmussen október 27-én, csütörtökön este Berlinben Angela Merkel kancellárral folytatott megbeszélést, majd közölte: az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatával összefüggésben az atlanti szövetség pénteken hivatalosan is bejelenti a katonai közreműködés október 31-i hatállyal történő befejezését.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa csütörtökön hatályon kívül helyezte a NATO-nak hét hónapja adott felhatalmazását arra, hogy katonai műveleteket hajtson végre Líbiában.

Rasmussen úgy értékelte, hogy a szövetség líbiai szerepvállalása az egyik legsikeresebb küldetés volt a NATO történetében. A líbiai nép a Kadhafi-rezsim bukása után most biztonságban veheti saját kezébe az ország jövőjének alakítását – fogalmazott a főtitkár.

Anders Fogh Rasmussen szerint a szövetség teljes mértékben teljesítette líbiai küldetését. Úgy értékelte, hogy a NATO-ra Líbiában már nem vár nagyobb feladat.

A főtitkár ugyanakkor felszólította az új líbiai vezetést, hogy maradéktalanul tárja fel azokat a vádakat, amelyek a katonái által elkövetett, állítólagos visszaélésekkel kapcsolatosak.

„Azt várjuk, hogy az új vezetés eleget tesz nemzetközi kötelezettségeinek" – hangoztatta Rasmussen.

Németországot Líbia kapcsán korábban a szövetségesek részéről több bírálat érte, a Merkel-kormány ugyanis elutasította a NATO katonai akciójában való közvetlen szerepvállalást. Ennek ellenére Berlin később elismerte, hogy a szövetség szerepvállalása kulcsfontosságú volt az azóta megbuktatott Kadhafi-rezsim térdre kényszerítésében. Merkel most arról tájékoztatta Rasmussent, hogy Németország részt kíván venni az új líbiai rendszer megszilárdításában.

Afganisztánnal kapcsolatban a főtitkár és a német kancellár egyetértett abban, hogy az ázsiai országnak való nemzetközi segítségnyújtás a 2014 végére tervezett, teljes csapatkivonás után sem fejeződhet be. A kivonulás nem jelentheti Afganisztánért való felelősségünk megszűnését – hangoztatta Angela Merkel és Anders Fogh Rasmussen. Mindketten fontosnak nevezték az afganisztáni biztonsági erők kiképzésének további támogatását.

Merkel tájékoztatta a főtitkárt arról, hogy ez lesz a fő témája annak a nemzetközi konferenciának, amelyet december elején Bonnban rendeznek.