Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rasmussen szerint türelemre van szükség

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. november 6. 13:35

A NATO addig marad Afganisztánban, ameddig szükséges, de a Hamid Karzai újjáválasztott elnök megalakítandó kormányának nyújtott támogatását feltételekhez köti – figyelmeztetett Anders Fogh Rasmussen főtitkár. A főtitkár elutasította azt a feltételezést, hogy a NATO jövője az afganisztáni sikertől függ.

“Biztosítani kell, hogy az új kormány erős, hiteles lesz, olyan kormány, amely részesíti a népet az alapszolgáltatásokból" – mondta az atlanti szövetség főtitkára az AFP francia hírügynökségnek adott és csütörtökön közzétett interjúban.

A főtitkár megfelelő lépésnek nevezte a francia-német-brit kezdeményezésre összehívandó konferenciát, amely lehetőséget teremtene a nemzetközi közösség számára, hogy “világos alapokon" új szerződést kössön a kabuli kormánnyal. A konferenciát várhatóan 2010 elején tartják.

“A küldetésünkhöz türelemre van szükség" – válaszolta Rasmussen arra a kérdésre, hogy elég lesz-e néhány év ahhoz, hogy felszámolják az afgán kormányszervek szemére vetett korrupciót.

Hangsúlyoznom kell, hogy addig maradunk, ameddig szükség lesz ránk, de nyilvánvalóan nem örökre" – mondta a NATO főtitkára.

“A műveletünk akkor ér véget, amikor az afgánok képesek lesznek törődni az országukkal. Ezért ki kell bővítenünk az afgán katonák és rendőrök kiképzését" – mondta Anders Fogh Rasmussen.

A főtitkár elutasította azt a feltételezést, hogy a NATO jövője az afganisztáni sikertől függ.

“Erre nem mondhatjuk, hogy vagy sikerül, vagy nem, még ha természetesen nagy téttel járó fontos műveletről van is szó, és egyben azt is tesztelni lehet, mennyire képes a NATO szembeszállni az új fenyegetésekkel" – szögezte le.