Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rengeteg érdeklődő a lövésznapon

Szöveg: Smidróczki Róbert fhdgy. |  2009. június 29. 13:31

Ezernél is több érdeklődő látogatott el az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Lövésznapi Juniálisára. Debrecen egyik legnagyobb lakótelepén megrendezett lövésznapon a város lakossága megismerkedhetett a katonai alakulat életével, technikai eszközeivel, valamint látványos és izgalmas programokon vehetett részt.

Kegyeibe fogadta az időjárás a rendezvényt, hiszen a mostanában országosan jellemző eső szerencsére ezen a délelőttön elkerülte Debrecent, így a Tócóskerti lakótelep lakóit a nap első sugarai mellett a Debreceni és a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar térzenéje ébresztette. Dr. Böröndi Gábor dandártábornoknak, az alakulat parancsnokának, illetve Pajna Zoltánnak, Debrecen alpolgármesterének a nyitóbeszédét követően a kilátogató debreceniek azonnal birtokukba vették a kiállított technikai eszközöket.
A gyerekek körében ezúttal is a BTR harcjárművek bizonyultak a legnépszerűbbeknek, amelyeket ezen a napon nemcsak kívülről szemlélhettek meg, hanem bele is ülhettek a járművekbe.

 

Nagy sor állt a különböző fegyverzeti eszközöket rejtő sátor előtt is, ahol kézről-kézre jártak a jól ismert honvédségi fegyverek. A kicsik emellett különféle kézműves foglalkozásokon is részt vehettek, illetve a felderítő katonák álcafestékkel festették ki a „merészebbek" arcát, akik közül többen már most kijelentették: ők bizony katonák lesznek, ha felnőnek.
Eközben a idősebbek sem unatkozhattak, hiszen a Hortobágyi Akciócsoport tagjai és az 5/24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj katonái látványos bemutatót tartottak, ahol a közelharc elemei és különféle töréstechnikák alkalmazása került előtérbe.

Nagy sikert aratott a tűzoltóság kiállított autója is, ahol a bátor jelentkezők a „rekeszépítő-mászó" versenyen tehették próbára ügyességüket. A sportot kedvelők sem maradtak program nélkül, hiszen a mozgás szerelmesei a Tóth Ágoston tájfutó emlékversenyen vehettek részt a délelőtt folyamán. A lövésznapon természetesen helyett kapott a toborzósátor is, ahol sok fiatal érdeklődött a katonai pálya lehetőségei felől.
A téren felállított színpadon látványos produkciók szórakoztatták a vendégeket, volt hip-hop táncbemutató, stand up comedy előadás, íjászbemutató, illetve a rendezvény zárásaként a Fiesta együttes zenéje perdítette táncra a fiatalokat és az időseket egyaránt.