Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Robbanásveszély! – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2021. július 14. 16:37

A második világháborús szövetséges légitámadások során ledobott, de fel nem robbant bombák összegyűjtésére, hatástalanítására 1947-ben hozták létre az 1. Honvéd Aknakutató Zászlóaljat. A szervezet jogutódjaként működő MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tehát a Magyar Honvédség egyik legrégebbi alakulata, amely jelenlegi nevén 2001. július elseje óta, azaz éppen húsz éve végzi feladatait.

MH_2021_07_borító

A katonai szervezet tevékenységi köre rendkívül összetett. Mint azt Szilágyi Zsolt ezredes, az alakulat parancsnoka elmondta, ők hajtják végre többek között a Magyar Honvédség lő- és gyakorlótereinek lőszermentesítését, a különböző lövészetek tűzszerész-biztosítását, a kiemelt katonai objektumok tűzszerész-átvizsgálását, továbbá a hajózható vízi utak ellenőrzését, aknamentesítését is. Katonáik emellett részt vesznek a Közös Akarat elnevezésű határvédelmi feladatrendszerben, illetve különböző nemzetközi műveletekben, s nem utolsósorban aknaismereti felkészítést tartanak a misszióba induló honvédségi állomány részére. A hírekből leginkább ismert tevékenységükről, vagyis a földből, vízből előkerült katonai eredetű (döntő többségében a második világháborúból visszamaradt) robbanótestek hatástalanításáról, elszállításáról és megsemmisítéséről Horváth Csaba alezredes, parancsnokhelyettes beszélt magazinunknak; ezt a közszolgálati feladatot a 142/1999. számú kormányrendelet értelmében az egész ország területén kizárólag a honvédségi tűzszerészek végezhetik, rajtuk kívül más nem nyúlhat hozzá a veszélyes szerkezetekhez.

Mi a teendőnk, ha robbanószerkezetet találunk?

Ilyenkor az állampolgárnak a rendőrséget vagy az illetékes önkormányzat jegyzőjét kell értesítenie. Miután a hivatalos szervek meggyőződtek annak valódiságáról, hívják a Magyar Honvédség tűzszerészügyeletét; mi kizárólag tőlük fogadhatunk közvetlenül bejelentést, civil személyektől nem. A tűzszerészügyeletes mindenekelőtt az eszköz méretéről, elhelyezkedéséről, állapotáról informálódik, illetve arról, hogy egyáltalán hol található a szerkezet. Amennyiben ugyanis közterületen, oktatási, szociális vagy nevelési intézmény közelében, közút vagy vasút mellett, repülőtéren, vízmű-védterületen fekszik (esetleg egyéb okból indokolt az azonnali mentesítés), akkor soron kívül kezeljük a bejelentést, s a tűzszerészjárőrnek 24 órán belül meg kell kezdeni a hatástalanítást. Ezeket nevezzük A kategóriás helyszínnek.

További részletek a Magyar Honvéd magazin július 16-án megjelenő számában!