Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Robbanószerek a vasútállomáson és a sportpályánál

Szöveg: D.Á. |  2010. szeptember 7. 11:04

A 35. héten, azaz augusztus 30. és szeptember 5. között ötven bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül húsz esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek.

Az alakulat részéről Hadházi Edina szakaszvezető a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 1542 bejelentést kaptak.
Augusztus 30-án Budapesten, az V. kerületben akadt dolguk a tűzszerészeknek: a Szabadság tér és az Aulich Lajos utca találkozásánál, az amerikai nagykövetség környékén találtak egy FAB 50-80-as bombát, melyet Vörös Mihály főhadnagy a központi gyűjtőbe számított. Ugyanezen a napon Abáról, a Kálvin János utcából négy darab 10,5 centiméteres német repeszromboló gránátot kellett a központi gyűjtőbe vinni a közterületről, ebben az ügyben Lakatos Sándor tőrzsőrmester intézkedett.

Szeptember 1-jén Csapdiból, egy ingatlanhoz vezető út mellől egy 81 milliméteres magyar aknavető gránátot, illetve egy 81 milliméteres német aknavető gránátot kellett elszállítani szintén Lakatos tőrzsőrmesternek.

Szeptember 2-án Dinnyésen a helyi vasútállomáson folyó pályafelújítási munkálatok során találtak robbanószerkezeteket. Strak Vince tőrzsőrmesternek negyven darab 45 milliméteres repeszlőszert, négy darab 45 milliméteres páncéltörő gránátot és három darab 81 milliméteres német aknavető gránátot kellett a helyszínről a központi gyűjtőbe szállítania. Ugyanezen a napon Etyeken, az Öreghegyi úti sportpályán Gelencsér Imre tőrzsőrmester egy kézigránátot semmisített meg a helyszínen.