Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Látni és látszani

Szöveg: Dr. Láda Mónika főhadnagy |  2010. szeptember 7. 10:52

A magyar járőrök Koszovó nyugati régiójában folyamatosan jelen vannak. A járőr feladata látni és látszani az etnikai összetűzések megakadályozása érdekében. Sokszor a puszta jelenlét is elég egy-egy illegális cselekmény megelőzéséhez mint például az ember, üzemanyag, fegyver, kábítószer vagy gépjárművek csempészetének elkerüléséhez.

Feladataikat a többnemzeti manőver zászlóalj parancsnoka, az olasz Gaetano Iealapi alezredes határozza meg. A MH KFOR Kontingens műveleti százada az elmúlt időszakban átvette, bejárta és megismerte felelősségi körzetét. Feladatuk még a KFOR és az alárendelt harccsoportok megerősítése és más nemzetekkel együttműködve helikopteres és tömegkezelési feladatok gyakorlása.

A magyar századot Csönge Péter főhadnagy vezeti.

Műveleti területre érkezésük után minden nap szinten tartó foglalkozásokat tartott a század a Pejë/Peè mellett lévő katonai táborban. Mivel a tömegoszlató képesség (crowd and riot controll) fenntartása és szükség esetén alkalmazása az egyik legfontosabb feladata a KFOR-nak, jó felkészülés volt ez az olasz, szlovén és török nemzetekkel közös keresztképzésre (cross training) Decan/Deèani-ban és Budisalc/Budisavci-ban.

A decan/deèani-i kolostor ma is működik, a szerbek egyik legfontosabb történelmi zarándokhelye, amit az UNESCO a világörökség részének nyilvánított. Budisalc/Budisavci-ban pedig egy szerb ortodox monostor található. Az itt élő négy nővér szintén a KFOR védelme alatt áll.

Látni és látszani. A tömegoszlató felszerelés súlya közel 40 kilogramm, amely már önmagában is tekintélyt parancsoló. A gyakorlat helyszínét is úgy választották meg, hogy az a civil lakosság számára is jól látható legyen. Ezáltal a helyiek információt szerezhetnek a KFOR képességeiről is.

 

A tömegkezelési gyakorlaton résztvevő magyar szakaszt Horváth András hadnagy vezette, aki első alkalommal teljesít szolgálatot misszióban. Az imitált helyzet szerint a szlovén nemzet által őrzött kiemelt fontosságú objektumhoz vezető úton feldühödött tömeg jelent meg, akik be akartak jutni az egyházi épületbe. Õket játszották az olaszok. Az egyre erőszakosabbá váló tömeg megfékezésére kirendelték a magyar, később pedig a török műveleti századot, akik másik felelősségi körzetből érkeztek. Így közösen már elegendő erőt demonstrálva sikeresen feloszlatták a tüntető csoportot.

A keresztképzés komplexitását jól tükrözte a végrehajtó állomány nemzeti sokszínűsége. Kiváló alkalom volt arra is, hogy az egyes nemzetek tanuljanak egymástól, megfigyeljék a másik tárgyalási technikáját, vezénylési nyelvét eljárási módjait. Ciro Settecasi őrnagy, az olasz gyakorlatvezető értékelésében kiemelte a magyarok magas fokú kiképzettségét, motiváltságát valamint fegyelmezett és tekintélyt parancsoló feladatvégrehajtását.